Úvod > Rýže a obiloviny > Focaccia s čerstvým sýrem
Focaccia s čerstvým sýrem
Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup
Několikrát jsem měla to štěstí ochutnat focacciu se sýrem krátce poté, co ji nejlepší pekaři z Recca právě vytáhli z pece. A můžu Vás ujistit, že je to láska na celý život.
Jak napovídá sám název, „la focaccia di Recco col formaggio“ (focaccia z Recca se sýrem), za vznik této focaccie vděčíme obyvatelům města Recca, nacházejícím se na ligurské riviéře. Vypráví se, že existovala již v období třetí křížové výpravy v roce 1189.
Když jsem poprvé focacciu připravovala s velkým nadšením a očekáváním doma, zároveň jsem se psychicky připravovala na velké zklamání, a to kvůli dvěma zásadním problémům: sýr a trouba. Nakonec jsem však byla mile překvapena a výsledek byl více než uspokojující (nedá se však nic dělat, na tu pravou focacciu si musíme zajet do Recca).
Originální focaccia di Recco je připravována z čerstvého sýru ligurských krav: sýr se nedá běžně koupit v supermarketu, a proto je nahrazován jinými sýry typu crescenza nebo stracchino.
Druhým největším problémem je domácí trouba, jež většinou nedosáhne více než 250 °C, čímž se ani zdaleka nepřiblíží profesionálním troubám, ve kterých se focaccia peče. Vysoká teplota a kratší čas mají za následek úžasně měkké těsto, které se spolu s roztaveným sýrem přímo rozpouští v ústech. Domácí focaccia je z tohoto důvodu vždy o něco křupavější.