Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Polévky a předkrmy > Jednohubky z fíků

Jednohubky z fíků

Základní Informace o receptu Ingredience Pracovní postup

Letní sezóna nám nabízí mnoho lahodného ovoce, některé je však dostupné jen na krátkou dobu, jako třeba fíky: dužnaté a lahodné, perfektní v doprovodu uzenin, jako prosciutta cruda, italského špeku, salámu anebo bresaoly. Tyto jednoduché jednohubky jedinečné chuti nám zaručí jistý úspěch na rafinovaný předkrm. Tajemstvím tohoto jednoduchého pokrmu jsou bezpochyby ingredience – čerstvé a kvalitní.  Je lepší připravit tyto jednohubky těsně před podáváním, aby se fíky a uzeniny nevysušily.

Fík je velmi oblíbené letní ovoce dozrávající na konci léta a v září. Existují i odrůdy, které se sklízejí v květnu, ale jsou menší a méně sladké než plody sklízené v červenci, srpnu a září. 

Tyto slaďoučké plody, bohaté na výživné látky, bývají konzumovány jak zasyrova v sezóně, tak sušené po celý rok. Sušené plody jsou na jedné straně více kalorické, ale na druhé jsou samou koncentrací nutričních látek.

Existuje více než 150 odrůd rozdílného tvaru a barvy: bílé, fialové, hnědé, zelené a černé. Mezi ty nejprodávanější odrůdy patří fíky zelené, šťavnaté a s tenkou slupkou, a fíky fialové, velmi jemné a sladké chuti.  

Kdy a jak je nakupovat

Velkou nevýhodou fíků je, že snadno podléhají zkáze, a proto se kupují jeden, maximálně dva dny před jejich spotřebou. Při nákupu vybíráme plody baculaté, měkké, ale kompaktní, intenzivní barvy a bez pohmožděnin. Známkou jejich čerstvosti je jemně nasládlá vůně, zatímco kyselý nádech znamená starý plod.  

Uskladnění

Zralé fíky uchováváme v lednici maximálně dva dny, nedozrálé plody můžeme nechat při pokojové teplotě. Fíky myjeme až těsně před použitím. Pro svou krátkou konzervační dobu je ideální uskladnění v podobě marmelády. 

Využití v kuchyni

Fík je výborný přírodní, ať už čerstvý anebo sušený. Přidává se do ovocných salátů, do dortů, ale často doprovází také předkrmy – výborný je se syrovou šunkou, špekem, salámem a se sýry. Konzumuje se jak se slupkou, tak i bez ní.  



Jednohubky z fíků

Aperitivo con i fichi

Polévky a předkrmy


Obtížnost:        


Čas: Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 0 min 0 min

Cena:

Ingredience pro osoby

Fíkové růžičky s prosciutto crudo
4 ksFíky
2 plátkyProsciutto crudo (širší plátky)
4 lžičkyTřtinový cukr (dobrovolný)
Fíky se salámem a ořechy
4 ksFíky
4 plátkySalám
2 ksVlašský ořech
Špíz s fíky, salámem, prosciuttem a mozzarellou
4 ksFíky (malé)
4 plátkyProsciutto crudo
4 plátkySalám
4 ksMozzarella (třešinky)
Věžičky z fíků, ricotty a bresaoly
2 ksFíky (malé)
2 plátkyCelozrnný chléb
80 grRicotta
4 plátkyBresaola
16 lístkůRukola
4 lžičkyMed

Vložit do nákupního košíku

Nutriční hodnota na 1 osobu


Kalorie: 429

Užitečné potřeby


Kuchyňský hořák (dobrovolný) Špejle

Zajímavost


Nutriční hodnoty. Dieta – pro a proti

Fíky jsou bohaté na přírodní cukry, minerální látky a vlákninu. Ve všeobecném povědomí jsou fíky, jako ostatní ovoce s vysokým obsahem cukru, považovány za nepřítele diety, proto je dobré tento plod lépe poznat z nutriční stránky. Pokračování článku....

Postup

1.
4 fíky

1. Fíkové růžičky s prosciutto crudo

Fíky zbavíme stopky, jemně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...

2.

Nařízneme je do kříže, aniž bychom přeřízli konec...

3.

Opatrně měsíčky rozevřeme, abychom získali efekt okvětních lístků...

4.
4 lžičky třtinového cukru

Dobrovolný krok: posypeme povrch dužniny cukrem a kuchyňským hořákem jej zkaramelizujeme. Fíky můžeme také položit na plech a dát na pár minut do trouby pod gril, dokud se cukr nerozpustí.

5.
2 plátky prosciutta

Plátek šunky, který nesmí být příliš tenounký, rozkrojíme napůl a srolujeme, abychom vytvořili růžičku, kterou položíme na fík.

6.
4 fíky

2. Fíky se salámem a ořechy

Nařízneme kůži fíku a částečně ji oloupeme, aniž bychom ji odstranili...

7.

Plod nařízneme do kříže do hloubky a jemně jej otevřeme...

8.
4 plátky salámu
2 ořechy

Vložíme do něj plátek salámu a ozdobíme ořechem.

9.
4 fíky
4 plátky prosciutta
4 plátky salámu
4 třešinky mozzarelly

3. Špíz s fíky, salámem, prosciuttem a mozzarellou

Zde můžeme dát zelenou naší fantazii.

10.
2 plátky chleba
2 fíky

4. Věžičky z fíků, ricotty a bresaoly

Chléb vykrojíme do požadované formy. Fíky rozkrojíme na půlky...

11.
80 gr ricotty
16 lístků rukoly
4 plátky bresaoly

Polovinu pečiva potřeme ricottou, ozdobíme rukolou a bresaolou...

12.
4 lžičky medu

Překryjeme zbývajícím chlebem. Ozdobíme ricottou, lístkem rukoly a fíkem. Nakonec zakapeme medem.

Dobrou chuť!

Ohodnoťte recept
1
hodnocení
Přidejte si recept k oblíbeným Vytisknout Vytisknout bez obrázků
Sdílet odkaz emailem:

Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek