Rizoto s chřestem

Ingredience pro 4 osoby

360 grRýže Arborio (Carnaroli)
400 grZelený chřest
1 ksCibule
200 mlBílé víno suché
1300 mlZeleninový vývar
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
20 grMáslo
2 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 25 min 1 min

Cena


1.
1300 ml zeleninového vývaru

Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový vývar, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody)...

2.
400 gr chřestu

Chřest omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Dřevnaté konce odřízneme...

3.

Zhruba polovinu výhonku oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest)...

4.

Odřízneme špičky, ty větší rozkrojíme ještě napůl a dáme bokem...

5.

Nožičky nakrájíme najemno...

6.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nasekáme najemno... 

7.
10 gr másla
2 lžíce oleje

Ve větším hrnci, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olej s půlkou másla, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme zesklovatět 5–10 minut. Cibulka by nám neměla zhnědnout...

8.
360 gr rýže

Přisypeme rýži a na prudším ohni necháme 2 minuty orestovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu...

9.
200 ml bílého vína

Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme zcela odpařit...

10.
vývar podle potřeby

Přidáme pár naběraček vývaru. Vývar je uveden jen orientačně a proto jej přidáváme podle potřeby.

11.

Přidáme také nasekaný chřest a vaříme bez pokličky za občasného míchání na mírném ohni 10 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku a takhle pokračujeme, dokud není rizoto hotové. Pokud nám vývar chybí, přidáme horkou vodu... 

12.

Přidáme chřestové špičky a pokračujeme ve vaření dalších 5–8 minut. Risotto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus...

13.
10 gr másla
40 gr sýru

Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný sýr. Necháme 1 minutu odpočinout...

14.
sůl
čerstvě mletý pepř

Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promícháme. Podáváme ihned.