360 gr | Rýže Arborio (Carnaroli) |
---|---|
400 gr | Zelený chřest |
1 ks | Cibule |
200 ml | Bílé víno suché |
1300 ml | Zeleninový vývar |
40 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
20 gr | Máslo |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 25 min | 1 min |
Cena
Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový vývar, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody)...
Chřest omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Dřevnaté konce odřízneme...
Zhruba polovinu výhonku oloupeme škrabkou (existují i speciální škrabky na chřest)...
Odřízneme špičky, ty větší rozkrojíme ještě napůl a dáme bokem...
Nožičky nakrájíme najemno...
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno...
Ve větším hrnci, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olej s půlkou másla, přidáme cibuli a na mírném ohni necháme zesklovatět 5–10 minut. Cibulka by nám neměla zhnědnout...
Přisypeme rýži a na prudším ohni necháme 2 minuty orestovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu...
Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme zcela odpařit...
Přidáme pár naběraček vývaru. Vývar je uveden jen orientačně a proto jej přidáváme podle potřeby.
Přidáme také nasekaný chřest a vaříme bez pokličky za občasného míchání na mírném ohni 10 minut. Jakmile se vývar vstřebá do rýže, přidáme další naběračku a takhle pokračujeme, dokud není rizoto hotové. Pokud nám vývar chybí, přidáme horkou vodu...
Přidáme chřestové špičky a pokračujeme ve vaření dalších 5–8 minut. Risotto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus...
Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný sýr. Necháme 1 minutu odpočinout...
Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promícháme. Podáváme ihned.