Boloňská omáčka | |
---|---|
300 gr | Vepřové maso mleté |
300 gr | Hovězí maso mleté |
700 gr | Rajčatové pyré Mutti (Passata di pomodoro Mutti) |
1 ks | Mrkev |
1 ks | Žlutá cibule |
1 řapík | Řapíkatý celer |
200 ml | Voda |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
20 gr | Máslo |
1 lžička | Cukr krupice |
p.p. | Sůl |
Bešamelová omáčka | |
800 ml | Čerstvé mléko plnotučné |
56 gr | Hladká mouka |
56 gr | Máslo |
špetka | Muškátový oříšek |
8 gr | Sůl |
Lasagne | |
250 gr | Lasagne |
200 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
10 gr | Máslo |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
45 min | 2 hod | 10 min |
Cena
Nejprve si pro naše lasagne připravíme ragú, které vyžaduje delší čas vaření. Detailní recept krok za krokem naleznete zde...
Sýr rozmixujeme anebo nastrouháme...
Pokud lasagne nejsou již předvařené, je třeba je nejprve uvařit. Do vroucí osolené vody přidáme kapku oleje a podle návodu výrobce vaříme současně 3–4 plátky...
Uvařené lasagne rozložíme vedle sebe na čistou utěrku...
Jakmile je naše ragú hotové, připravíme si bešamel (jak připravit perfektní bešamel a jíšku si můžete přečíst zde). Množství bešamelu, které potřebujeme, se odvíjí od toho, zda jsou naše těstoviny předvařené, anebo ne. Předvařené těstoviny potřebují více bešamelu, aby se v troubě mohly dostatečně uvařit. V případě uvařených těstovin postačí bešamel z 500 ml mléka, 35 gr másla a 35 gr mouky. Mléko dáme vařit. V jiném hrnci pozvolna rozpustíme máslo a jakmile je rozpuštěné, vsypeme do něj naráz všechnu přesátou mouku...
Metličkou energicky rozmícháme a za stálého míchání vaříme 2–3 minuty, dokud „roux“ nezezlátne...
Získanou zápražku přidáme ke vroucímu mléku a energicky rozšleháme...
Přidáme sůl a muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme na nízkém ohni po dobu 15 minut...
Nyní se můžeme věnovat našim lasagním: plech o rozměru cca 30 cm x 22 cm vymažeme máslem (máslo můžeme rozpustit i v mikrovlnce)...
Začneme pár lžícemi bešamelu...
Přidáme 3–4 lžíce ragú a promícháme s bešamelem...
Pokryjeme těstovinami...
Přidáme 3–4 lžíce bešamelu a dobře rozetřeme, zvláště pak po krajích těstovin...
Přidáme ragú...
Posypeme sýrem a takto pokračujeme (lasagne, bešamel, ragú, sýr), dokud nevytvoříme cca 4 vrstvy...
Poslední vrstvu zakončíme sýrem...
Překryjeme alobalem a pečeme v dobře rozehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut. Poté alobal odstraníme a pečeme dozlatova dalších 10 minut...
Upečené lasagne vytáhneme z trouby, necháme 10 minut odpočinout a servírujeme.