Ossobuco | |
---|---|
1 kg | Ossobuco |
1000 ml | Hovězí vývar |
1 ks | Cibule |
40 gr | Hladká mouka |
200 ml | Bílé víno suché |
50 gr | Máslo |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Gremoláta | |
1 ks | Citrón |
1 ks | Stroužek česneku |
svazek | Petrželka |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 105 min | 0 min |
Cena
Nejprve si připravíme vývar, recept naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru se držíme pokynů výrobce. Vývar udržujeme stále horký...
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno...
V široké pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli a dusíme na mírném ohni 10–15 minut...
Mezitím si připravíme ossibuchi: nůžkami nastřihneme membránu, tím předejdeme tomu, aby se nám plátky během vaření deformovaly...
Nyní maso obalíme po obou stranách v mouce...
Přidáme ossibuchi k cibulce, zvedneme oheň a orestujeme po obou stranách dozlatova...
Podlijeme vínem a necháme zcela vypařit...
Přidáme pár naběraček vývaru, překryjeme pokličkou (necháme malou škvírku odkrytou) a necháme mírně bublat asi hodinu a půl. Čas od času pohneme pánví kolébavým pohybem, aby se nám ossibuchi nepřichytly k pánvi a přidáváme podle potřeby vývar...
Mezitím si připravím „gremolátu“: petrželku důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem. Lístky nasekáme najemno. Citron omyjeme a nastrouháme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme...
Petrželku, citronovou kůru a česnek promícháme a přidáme 5 minut před koncem vaření k masu.
Ossobuco servírujeme horké s vlastní šťávou. Podáváme se šafránovým rizotem, polentou anebo s chlebem.