Vývar | |
---|---|
600 gr | Kuřecí prsa |
2000 ml | Voda |
1 ks | Cibule |
1 řapík | Řapíkatý celer |
1 ks | Mrkev |
2 ks | Bobkový list |
4 ks | Černý pepř celý |
10 gr | Sůl |
Salát | |
100 gr | Tvrdý sýr (gruyér, fontina, ementál) |
2 ks | Mrkev |
1 řapík | Řapíkatý celer |
1 ks | Červená paprika |
100 gr | Okurky v sladkokyselém nálevu |
100 gr | Kukuřice v nálevu |
K ochucení | |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
2 lžíce | Vinný ocet bílý |
50 gr | Majonéza |
10 gr | Hořčice |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 25 min | 1 hod |
Cena
Nejprve připravíme vývar, ve kterém budeme kuřecí prsa vařit: mrkev a cibuli oloupeme, řapíkatý celer zbavíme konců (mladší listy nechat), vše umyjeme a nakrájíme na větší kusy...
Přidáme koření a sůl, přilijeme vodu a přivedeme k varu...
Mezitím si očistíme kuřecí prsa: odstraníme viditelný tuk, blány a kosti...
Vložíme je do vroucí vody a vaříme pod pokličkou na středně nižším ohni 25 minut (počítejte 20 minut každých 450 gr masa, tzn. 0,045 minut x gramy = čas vaření)...
Uvařené kuře scedíme a dáme bokem vychladnout. Pokud jsme si kuře připravili den předem, necháme jej vychladnout ve vývaru, nejprve při pokojové teplotě, poté v lednici. Vývar využijeme; třeba k přípravě dobrého italského rizota...
Připravíme si zeleninu: mrkev nakrájíme na „julienne“, tzn., že ji nejprve podle velikosti rozkrojíme na několik kusu, poté ji nakrájíme na tenké plátky a nakonec podélně na nudličky...
Na „julienne“ nakrájíme také okurky a tvrdý sýr...
Řapíkatý celer zbavíme konců, listů a vláken...
Poté řapík omyjeme a osušíme a nakrájíme na jemné kostičky...
Papriku rozkrojíme, zbavíme stopky, semen a bílých vláken, omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostičky...
Zeleninu vložíme do velké mísy, přidáme také odkapanou kukuřici, překryjeme fólií a uchováme mezitím v lednici...
Přípravu zálivky začneme tím, že 3 špetky soli rozmícháme s octem, přidáme olej a ruční metličkou emulgujeme...
Přidáme také hořčici, majonézu a čerstvě mletý pepř a dobře promícháme...
Vychladlé kuře nakrájíme na menší nudličky a přidáme k zelenině...
Nyní zálivku přidáme k salátu...
Dobře promícháme a servírujeme. Dochutíme podle vlastní chuti. Před servírováním nechte salát 30–60 minut při pokojové teplotě (pokud byl v lednici).