1000 gr | Pražma čerstvá |
---|---|
1000 gr | Sůl jemná |
1000 gr | Sůl hrubá |
4 ks | Bílky M |
6 snítek | Tymián |
3 snítky | Rozmarýn |
svazek | Petrželka |
1 ks | Citrón |
1 ks | Stroužek česneku |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 35 min | 10 min |
Cena
Nejprve si očistíme rybu: nůžkami prořízneme břicho až k hlavě a odstraníme veškeré vnitřnosti...
Nůžkami odstřihneme ploutve...
Rybu pevně uchopíme za ocas a nožem anebo škrabkou na šupiny energicky škrábeme „proti srsti“, abychom odstranili šupiny. Šupiny se hodně rozlétávají, a proto je lepší provádět tuto operaci nad dřezem...
Rybu důkladně umyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...
Petržel, rozmarýn a tymián opláchneme a osušíme. Vše nasekáme nadrobno. Jednu větvičku z každé bylinky si necháme bokem...
Česnek oloupeme a zamáčkneme nožem...
Citron, nejlépe biologický, omyjeme, osušíme a kůru nastrouháme...
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu. Poté do něj vmícháme nasekané bylinky a citronovou kůru...
Vmícháme také jemnou a hrubou sůl a dobře promícháme...
Plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj dvou centimetrovou vrstvu soli...
Na ni pak uložíme rybu a do jejího vnitra vložíme snítky bylinek, česnek a plátek citronu...
Rybu zasypeme zbylou solí a dobře přitiskneme k jejímu tělu...
Pečeme v dobře předehřáté troubě na 200° C po dobu 35 minut (zde naleznete přesnou dobu pečení podle Vaší ryby)...
Jakmile je ryba hotová, vytáhneme ji z trouby a necháme 10 minut odpočinout. Poté pomocí paličky na maso krustu rozbijeme...
Sůl důkladně odstraníme...
Hotovou rybu nyní naporcujeme, zakapeme olejem a ihned servírujeme s plátkem citronu. Pokud nevíte, jak se vařená ryba porcuje, v tomto receptu naleznete ilustrovaný krok za krokem.