250 ml | Semínkový olej (slunečnicový, arašídový) |
---|---|
2 ks | Žloutky M |
5 gr | Hořčice |
1 lžička | Vinný ocet bílý |
4 lžičky | Citrónová šťáva |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 0 min | 0 min |
Cena
KLASICKÁ MAJONÉZA 300 ml
Žloutky, hořčici a ocet vložíme do misky (vše musí být pokojové teploty). Přidáme špetku soli a pepře (nejlépe bílého). Začneme šlehat: ručně metličkou anebo elektrickými šlehačem. Přidáváme olej, nejprve po kapkách (velmi důležité) a poté, co se kompletně emulgoval se žloutky, pravidelným pramínkem, vždy za stálého šlehání...
Majonéza je hotová, jakmile zhoustne a začne se odlepovat od kraje misky...
Nakonec přidáme také citronovou šťávu, dochutíme solí a podle chuti čerstvým pepřem. Necháme majonézu odpočinout několik hodin v lednici, aby se její chuť rozložila a zjemnila se. Spotřebujeme do dvou dnů.
PASTERIZOVANÁ MAJONÉZA
Vejce, žloutky a hořčici vložíme do vysoké misky ponorného mixéru. Přidáme špetku soli, pepře a citronovou šťávu. Semínkový olej nalijeme do hrnce a ohřejeme na 90° C. Jakmile dosáhne požadované teploty, vlijeme ho do misky s vejci a ihned začneme mixovat, bez toho abychom mixér příliš zvedali, aby se vejce nesrazilo...
Poté, co se vejce emulgovalo se semínkovým olejem, přilijeme za stálého mixování pramínkem i olej olivový a ocet...
Mixujeme, dokud majonéza nezíská hustou a jednotvárnou konzistenci. Takto připravená majonéza bude řidší, protože je teplá, ale jakmile zchladne, získá stejnou konzistenci majonézy kupované. Necháme vychladnout v lednici v dobře uzavřené nádobě.