350 gr | Hladká mouka typu 00 |
---|---|
50 gr | Cukr krupice |
2 ks | Vejce M |
50 gr | Máslo |
50 ml | Bílé víno |
1 ks | Vanilkový lusk |
špetka | Sůl |
Na smažení | |
500 ml | Arašídový olej |
Na ozdobení | |
p.p. | Moučkový cukr |
p.p. | Čokoláda |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
60 min | 20 min | 30 min |
Cena
Do větší mísy přesejeme mouku. Můžeme použít kuchyňského robota s hnětacím hákem: na nejnižší rychlost necháme pracovat cirka 10 minut...
Vanilkový lusk podélně nařízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka, která přidáme k mouce. Lusk odstraníme...
Přidáme také cukr, vejce, sůl a změklé máslo. Nakonec přilijeme bílé víno...
Nejprve těsto zapracujeme vidličkou, dokud se všechny tekutiny neabsorbují do mouky...
Pokračujeme rukama...
Jakmile všechny ingredience drží pohromadě, těsto přemístíme na pomoučněný vál a mísíme jej cirka 10 minut...
Získáme jednotvárné, tužší, ale tvárné těsto. Bochánek zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout při pokojové teplotě nejméně 30 minut...
Nyní těsto rozdělíme na 4 díly...
Jeden díl jemně zplošníme, dobře pomoučníme a na nejširší tloušťku těsto vytvarujeme strojkem na těstoviny...
Přeložíme, pomoučníme a takto pokračujeme, vždy o jednu tloušťku méně, až docílíme 2 mm (předposlední)...
Pokud strojek nemáme, těsto vyválíme válečkem na 2 mm tloušťku...
Rádýlkem na těsto vykrajujeme obdélníky o rozměru cirka 5 x 12 cm...
Uprostřed vykrojíme dvě podélné čárky. Pokládáme na pomoučněný ubrus, anebo plech vyložený pečicím papírem. Překryjeme utěrkou...
V hlubší pánvi rozehřejeme olej na teplotu mezi 170–180 °C (ne více), použijeme kuchyňský teploměr pro lepší kontrolu teploty. Můžeme použít i fritovací hrnec s čistým olejem. Vždy po několika málo kusech, aniž by se překrývaly, smažíme chiacchiere 3 minuty...
V polovině času je obrátíme. Bubliny, které se na těstě tvoří, znamenají, že se chiacchiere perfektně povedly...
Děrovanou naběračkou je vyndáme z oleje a položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem, který nasaje přebytečný tuk...
Vychladlé chiacchiere hojně pocukrujeme...
Můžeme je také polít roztavenou čokoládou. Podáváme ihned. Uchováme 2–3 dny v papírovém sáčku...