175 gr | Hladká mouka typu 00 |
---|---|
1 ks | Vejce M |
25 gr | Máslo |
25 gr | Cukr krupice |
25 ml | Čerstvé polotučné mléko |
1/2 ks | Vanilkový lusk |
p.p. | Potravinářské barvy tekuté |
špetka | Sůl |
Ke smažení | |
300 ml | Arašídový olej |
Na ozdobení | |
4 lžíce | Med |
p.p. | Duhové kuličky anebo zdobení |
p.p. | Čokoláda |
p.p. | Moučkový cukr |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
60 min | 20 min | 30 min |
Cena
Do větší mísy přesejeme mouku. Můžeme použít kuchyňského robota s hnětacím hákem: na nejnižší rychlost necháme pracovat cirka 10 minut...
Vanilkový lusk podélně nařízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka, která přidáme k mouce. Lusk odstraníme...
Přidáme také cukr, vejce, sůl a změklé máslo. Nakonec přilijeme mléko...
Nejprve těsto zapracujeme vidličkou, dokud se všechny tekutiny neabsorbují do mouky...
Pokračujeme rukama...
Jakmile všechny ingredience drží pohromadě, přemístíme těsto na pomoučněný vál a mísíme jej cirka 10 minut...
Získáme jednotvárné, tužší, ale tvárné těsto...
Nyní těsto rozdělíme na 4 části...
Tři bochánky obarvíme kapičkou tekuté barvy, poslední necháme přírodní. Použijeme latexové rukavice. Poté bochánky zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout při pokojové teplotě nejméně 30 minut...
Mezitím si připravíme šablonu, podle které budeme těsto vykrajovat. Zde si můžete vytisknout obrázek. Překreslíme jej na tvrdý papír a vystřihneme, včetně očí...
Odpočinutý bochánek jemně zplošníme, dobře pomoučníme a na nejširší tloušťku vytvarujeme strojkem na těstoviny...
Přeložíme, pomoučníme a takto pokračujeme, vždy o jednu tloušťku méně, až docílíme 2 mm (předposlední)...
Pokud strojek nemáme těsto, vyválíme válečkem na 2 mm tloušťku...
Podle šablony ostrým nožíkem vykrojíme masky, nezapomeneme na oči. Pokládáme na pomoučněný ubrus, anebo plech vyložený pečicím papírem. Překryjeme utěrkou...
V hlubší pánvi rozehřejeme olej na teplotu mezi 170–180°C (ne více), použijeme kuchyňský teploměr pro lepší kontrolu teploty. Můžeme použít i fritovací hrnec s čistým olejem...
Vždy po několika málo kusech, aniž by se překrývaly, smažíme masky 3 minuty. V polovině času je obrátíme. Bubliny, které se na těstě tvoří, znamenají, že se těsto perfektně povedlo...
Děrovanou naběračkou je vyndáme z oleje a položíme na talíř vyložený kuchyňským papírem, aby nasál přebytečný tuk. Necháme vychladnout...
Med ohřejeme půl minuty v mikrovlnce a štětečkem potřeme naše masky (jen z jedné strany)...
Posypeme duhovými kuličkami anebo zdobením...
Můžeme je také nechat přírodní a hojně pocukrovat cukrem anebo pokapat roztavenou čokoládou, v tomto případě je nepotíráme medem. Podáváme ihned, ale můžeme je uchovat 2–3 dny v papírovém sáčku při pokojové teplotě.