16 ks | Cannelloni |
---|---|
500 gr | Čerstvý špenát |
350 gr | Ricotta |
50 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
2 ks | Vejce M |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 stroužek | Česnek |
p.p. | Sůl |
Bešamel | |
1000 ml | Čerstvé polotučné mléko |
70 gr | Hladká mouka |
70 gr | Máslo |
p.p. | Sůl |
špetka | Muškátový oříšek |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 50 min | 0 min |
Cena
Připravíme si bešamel z výše uvedených ingrediencí (recept a postup naleznete zde). Kupovaný bešamel před použitím zahřejeme, aby se nám s ním snadněji pracovalo (750 g kupované omáčky postačí)...
Špenát zbavíme kořenů, tuhých a silných stonků, zvadlých a žlutých listů. Důkladně listy omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat...
V hluboké pánvi rozehřejeme olej, přidáme oloupaný a nožem zamáčknutý česnek a necháme krátce orestovat. Po částech přidáme listy špenátu...
Dvěma vařečkami špenát obracíme, aby se rovnoměrně smíchal s olejem. Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni povaříme 4-5 minut...
Uvařený špenát vyklopíme na plech a necháme vychladnout. Česnek odstraníme...
Poté ho rukama důkladně vyždímáme...
Vyždímaný špenát rozmixujeme anebo nasekáme najemno...
Vložíme ho do mísy, přidáme vejce, ricottu a parmazán...
Vše důkladně promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...
Na dno zapékací mísy naneseme vrstvu bešamelu...
Pomocí cukrářského sáčku z obou stran cannelloni naplníme...
Pokládáme jeden vedle druhého do zapékací mísy; mezi jednotlivými cannelloni necháme pár milimetrů odstup...
Důkladně těstoviny pokryjeme bešamelem. (Pro ještě mlsnější pokrm, omáčku můžeme hojně posypat parmazánem)...
Dáme zapéct do ventilované trouby na 170 °C (statické na 180 °C) na 25 minut. Pět minut necháme cannelloni pod grilem, abychom získali křupavou krustu. Podáváme ihned.
Pokud připravujeme cannelloni z lasagní, uvařené lasagne naplníme...
a srolujeme. Vše ostatní zůstává stejné.