280 gr | Zelená čočka |
---|---|
1 ks | Červená paprika |
50 gr | Pancetta |
1/2 ks | Červená cibule |
1 ks | Bobkový list |
svazek | Petrželka |
1 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Sůl |
Zálivka | |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 lžíce | Balsamikový ocet |
2 lžičky | Dijonská hořčice |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Pošírované vejce | |
4 ks | Vejce |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 45 min | 30 min |
Cena
Papriku rozkrojíme napůl, odstraníme stopku, bílá vlákna a semena. Důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...
Rukou zamáčkneme, abychom papriku zplošnili a dosáhli stejnoměrného pečení...
Papriku položíme na plech vyložený pečicím papírem a štětečkem ji přetřeme olejem. Dáme péct do trouby pod gril na 240 °C. Plech dáme do prostřední přihrádky tak, aby se papír nedostal do kontaktu s grilem. Papriku hlídáme, aby se nám nespálila...
Papriky jsou hotové, jakmile je kůže svraštělá a popálená; bude to chtít cirka 20 minut...
Papriky ihned vložíme do mikrotenového sáčku a natěsno uzavřeme. Necháme 30 minut vychladnout...
Čočku dobře propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Nesolíme. Překryjeme pokličkou a na nízkém ohni vaříme 20 minut, dokud není čočka měkká, ale celistvá a „al dente“...
5 minut před koncem čočku osolíme...
Uvařenou čočku scedíme a rozprostřeme na plech, aby se usušila a vychládla...
Papriky vytáhneme ze sáčku a pomocí nožíku stáhneme kůži...
Dužninu nakrájíme na kostičky...
Pancettu nakrájíme nejprve na plátky tlusté 3 mm a poté na kostičky...
Vložíme ji na studenou pánev bez přidání tuku a orestujeme dokřupava...
Odkapanou pancettu vytáhneme z pánve, položíme ji na kuchyňský papír a necháme vychladnout...
Cibuli nakrájíme najemno...
Připravíme si zálivku: olej, ocet, hořčici, sůl a čerstvě mletý pepř metličkou rozmícháme, dokud nezískáme emulzi...
Vychladlou čočku vložíme do salátové mísy, přidáme papriku, cibulku a najemno nasekanou petrželku. Prsty rozdrolenou pancettu přidáme těsně před servírováním, zůstane tak křupavá...
Zalijeme zálivkou a vše dobře promícháme...
Náš salát kompletujeme teplým vejcem. Ilustrovaný recept na pošírované vejce najdete zde.