Těsto | |
---|---|
700 gr | Hladká mouka typu 00 |
300-350 ml | Vlažná voda |
150 gr | Škvařené vepřové sádlo |
25 gr | Čerstvé droždí |
10 gr | Cukr krupice |
10 gr | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Náplň | |
200 gr | Uzenina (šunka, salám, mortadella, pancetta) |
200 gr | Tvrdý sýr (Emmental) |
50 gr | Sýr Pecorino zralý (Parmigiano Reggiano) |
Na ozdobení | |
5 ks | Vejce |
1/2 ks | Vejce |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
60 min | 50 min | 4 hod |
Cena
Droždí nadrobíme do vlažné vody a mícháme, dokud se nerozpustí...
Ve zbylém množství rozpustíme sůl...
Mouku přesejeme do velké mísy. Těsto můžeme připravit také v planetárním robotu s hnětacím hákem...
Přidáme změklé sádlo, rozpuštěné droždí, vodu se solí a štědrou dávku čerstvě mletého pepře...
Rukama vše smícháme...
Pokračujeme v mísení na vále nejméně 10–15 minut...
Dokud nezískáme jednotvárné, hebké a nelepící se těsto, na dotek měkké jako ušní lalok...
Přemístíme do čisté mísy vymazané sádlem, překryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout na teplém místě, dokud alespoň nezdvojnásobí svůj objem, cirka 2–3 hodiny...
Uzeninu a tvrdý sýr nakrájíme na menší kostičky. Pecorino anebo parmazán nastrouháme...
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál...
A rozválíme do šířky. Zde bychom si měli odkrojit malý pásek těsta, který nám bude sloužit k překrytí vajec, na což jsem zapomněla...
Těsto posypeme nejprve strouhaným sýrem...
Poté přidáme také na kostičky nakrájený sýr a uzeninu...
Srolujeme...
Opatrně ho vložíme do bábovkové formy štědře vymazané sádlem...
Konce přeložíme přes sebe. Překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, dokud těsto nezaplní formu a nezačne ji převyšovat, cirka 1-2 hodiny...
Ozdobíme omytými a osušenými syrovými vejci (během pečení se uvaří natvrdo)...
Tímto způsobem bychom měli vejce překrýt těstem, které jsme si dali bokem a na které jsem zapomněla...
Pomažeme rozkvedlaným vejcem...
Pečeme v dobře předehřáté statické (ne ventilované) troubě na 200 °C po dobu 50 minut. Náš casatiello můžeme servírovat vlažný anebo studený. Uchováme, překrytý potravinářskou fólií, na chladném místě anebo v lednici 4 dny.