Sněhový základ | |
---|---|
100 gr | Bílky |
200 gr | Cukr krupice |
100 gr | Moučkový cukr |
Korpus pan di Spagna | |
70 gr | Hladká mouka typu 00 |
30 gr | Bramborový škrob jemný |
100 gr | Cukr krupice |
100 gr | Vejce |
60 gr | Žloutky |
20 gr | Med |
Cukrářský krém | |
200 gr | Čerstvé plnotučné mléko |
100 gr | Žloutky |
60 gr | Cukr krupice |
15 gr | Rýžový škrob jemný |
1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
1/4 ks | Citron BIO (kůra) |
Rozvar | |
60 g | Studená voda |
60 gr | Cukr krupice |
30 gr | Maraschino Luxardo (italský višňový likér) |
Na ozdobení | |
800 ml | Čerstvá smetana na šlehání 35% |
40 gr | Moučkový cukr |
4 sáčky | Ztužovač šlehačky |
200 gr | Jahody |
150 gr | Lesní plody (borůvky, maliny, ostružiny) |
1 ks | Kiwi |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
3 hod | 150 min | 3 hod |
Cena
Zapneme ihned statickou troubu na 180 °C a připravíme si formu o průměru cirka 24 cm: vymažeme ji máslem a vysypeme moukou. Vystřihneme si pečicí papír stejné velikosti jako plech (později jej znovu využijeme) a přesejeme na něj z výšky dvakrát mouku se škrobem, aby nabraly vzduch...
Do objemné mísy vložíme celé vejce pokojové teploty, cukr a med a šleháme nejméně 10-15 minut, dokud nezískáme světlou a objemnou pěnu...
Přidáme po jednom žloutku a pokračujeme ve šlehání alespoň dalších 5 minut...
Získáme hustou pěnu...
Z výšky a po částech přidáme mouku se škrobem a stěrkou, směrem zespod nahoru, abychom neztratili vzduch, který jsme do těsta dostali, jemně zapracujeme do těsta...
Těsto přemístíme do formy a jemně stěrkou zahladíme...
Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 15-20 minut. Špičkou nože zkusíme, zdali je korpus upečený...
Upečený korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pokud jsme si korpus připravili den předem, po vychladnutí jej důkladně zabalíme do potravinářské folie a uchováme při pokojové teplotě.
Pečicí papír položíme na plech (můžeme jemně omastit okraje plechu, aby nám na něj papír lépe přilnul) a tužkou vyznačíme kruh stejného průměru jako korpus pan di Spagna...
Bílky pokojové teploty vložíme do objemné mísy a začneme šlehat. Jakmile bílky začnou pěnit, přidáme třetinu cukru. Zbylý cukr přidáme postupně během šlehání (podle výkonu planetárního robota anebo elektrických metliček to bude vyžadovat cirka 15-20 minut)...
Sníh je hotový, jakmile je hustý a stabilní a drží formu, aniž by klesl...
Lžící anebo stěrkou do našlehané pěny jemně vmícháme, pohybem zespod nahoru, moučkový cukr...
Sníh přemístíme do cukrářského sáčku s kulatým nástavcem o průměru 1 cm. Vytvoříme spirálu pár milimetrů pod označeným kruhem...
Ze zbylého sněhu vytvoříme pusinky, které budeme potřebovat na zdobení...
Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 3 minut, poté plech vytáhneme a dvířka trouby necháme dokořán otevřené. Teplotu snížíme na 120 °C a počkáme až dosáhne požadované teploty (pokud nemáte na troubě displej s aktuální teplotou, počkejte 3-4 minuty). Sněhový korpus dáme zpět do trouby a pečeme 2 hodiny. Upečenou meringu necháme vychladnout na plechu. Do druhého dne ji uchováme při pokojové teplotě, aniž bychom ji balili do folie.
Den předem si připravíme také cukrářský krém. Z výše uvedených ingrediencí, krém připravíme podle tohoto receptu.
S předstihem připravíme také rozvar: do hrnce vlijeme vodu, přidáme cukr, přivedeme k varu a povaříme na vyšším ohni 1,5 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.
Ovoce omyjeme a důkladně osušíme kuchyňským papírem. Jahody zbavíme stopky a 4 kusy podélně nakrájíme...
Kiwi oloupeme, rozřízneme napůl a nakrájíme na plátky...
Necháme si bokem také maliny, ostružiny a borůvky, kterými bude dort zdobit...
Zbylé ovoce nakrájíme na menší kousky...
Pan di Spagna zbavíme spodní a vrchní kůrky. Snažíme se korpus co možno nejvíce zarovnat...
Odřízneme také boční kůrky...
Očištěný korpus rozřízneme napůl a položíme na plech...
Do studeného rozvaru přimícháme likér...
Z obou stran korpus namočíme. Použijeme celý rozvar...
Chladný cukrářský krém uhladíme ponorným mixerem a přemístíme do cukrářského sáčku s libovolným nástavcem (anebo i bez)...
Ztužovač šlehačky smícháme s cukrem...
Studenou smetanu z lednice začneme šlehat. Po 30 sekundách přidáme ztužovací směs a pokračujeme ve šlehání dokud nezískáme pevnou pěnu.
Sněhový základ potřeme nízkou vrstvou šlehačky...
Položíme na něj namočený korpus pan di Spagna...
Část šlehačky přemístíme do cukrářského sáčku s kulatým centimetrovým nástavcem a vytvoříme okraj...
Zaplníme cukrářským krémem...
Krém posypeme krájeným ovocem...
Ovoce pokryjeme šlehačkou...
Na šlehačku položíme namočený korpus pan di Spagna...
Celý dort, včetně okrajů, přetřeme nízkou vrstvou šlehačky...
Pusinky nahrubo rozdrobíme a štědře jimi posypeme celý dort...
Ozdobným nástavcem dort ozdobíme šlehačkou...
Nakonec dozdobíme ovocem...
Před servírováním posypeme ovoce moučkovým cukrem.
Dort podáváme ihned anebo jej uskladníme v lednici. Spotřebujeme do 2-3 dnů.