Sněhový dort s ovocem

Ingredience pro 12 osob

Sněhový základ
100 grBílky
200 grCukr krupice
100 grMoučkový cukr
Korpus pan di Spagna
70 grHladká mouka typu 00
30 grBramborový škrob jemný
100 grCukr krupice
100 grVejce
60 grŽloutky
20 grMed
Cukrářský krém
200 grČerstvé plnotučné mléko
100 grŽloutky
60 grCukr krupice
15 grRýžový škrob jemný
1/2 ksVanilkový lusk Bourbon
1/4 ksCitron BIO (kůra)
Rozvar
60 gStudená voda
60 grCukr krupice
30 grMaraschino Luxardo (italský višňový likér)
Na ozdobení
800 mlČerstvá smetana na šlehání 35%
40 grMoučkový cukr
4 sáčkyZtužovač šlehačky
200 grJahody
150 grLesní plody (borůvky, maliny, ostružiny)
1 ksKiwi

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
3 hod 150 min 3 hod

Cena


1.
KORPUS PAN DI SPAGNA
70 g hladké mouky
30 g bramborového škrobu

Zapneme ihned statickou troubu na 180 °C a připravíme si formu o průměru cirka 24 cm: vymažeme ji máslem a vysypeme moukou. Vystřihneme si pečicí papír stejné velikosti jako plech (později jej znovu využijeme) a přesejeme na něj z výšky dvakrát mouku se škrobem, aby nabraly vzduch...

2.
100 g vejce (cirka 2 vejce M)
100 g cukru krupice
20 g medu

Do objemné mísy vložíme celé vejce pokojové teploty, cukr a med a šleháme nejméně 10-15 minut, dokud nezískáme světlou a objemnou pěnu...

3.
60 g žloutků (cirka 3-4 žloutky M)

 Přidáme po jednom žloutku a pokračujeme ve šlehání alespoň dalších 5 minut...

4.

Získáme hustou pěnu...

5.

Z výšky a po částech přidáme mouku se škrobem a stěrkou, směrem zespod nahoru, abychom neztratili vzduch, který jsme do těsta dostali, jemně zapracujeme do těsta...

6.

Těsto přemístíme do formy a jemně stěrkou zahladíme...

7.

Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 15-20 minut. Špičkou nože zkusíme, zdali je korpus upečený...

8.

Upečený korpus vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pokud jsme si korpus připravili den předem, po vychladnutí jej důkladně zabalíme do potravinářské folie a uchováme při pokojové teplotě. 

9.
SNĚHOVÝ KORPUS - MERINGA

Pečicí papír položíme na plech (můžeme jemně omastit okraje plechu, aby nám na něj papír lépe přilnul) a tužkou vyznačíme kruh stejného průměru jako korpus pan di Spagna...

10.
100 g bílků (cirka 3,5 vejce M)
200 g cukru krupice

Bílky pokojové teploty vložíme do objemné mísy a začneme šlehat. Jakmile bílky začnou pěnit, přidáme třetinu cukru. Zbylý cukr přidáme postupně během šlehání (podle výkonu planetárního robota anebo elektrických metliček to bude vyžadovat cirka 15-20 minut)...

11.

Sníh je hotový, jakmile je hustý a stabilní a drží formu, aniž by klesl...

12.
100 g moučkového cukru

Lžící anebo stěrkou do našlehané pěny jemně vmícháme, pohybem zespod nahoru, moučkový cukr...

13.

Sníh přemístíme do cukrářského sáčku s kulatým nástavcem o průměru 1 cm. Vytvoříme spirálu pár milimetrů pod označeným kruhem...

14.

Ze zbylého sněhu vytvoříme pusinky, které budeme potřebovat na zdobení...

15.

Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 180 °C po dobu 3 minut, poté plech vytáhneme a dvířka trouby necháme dokořán otevřené. Teplotu snížíme na 120 °C a počkáme až dosáhne požadované teploty (pokud nemáte na troubě displej s aktuální teplotou, počkejte 3-4 minuty). Sněhový korpus dáme zpět do trouby a pečeme 2 hodiny. Upečenou meringu necháme vychladnout na plechu. Do druhého dne ji uchováme při pokojové teplotě, aniž bychom ji balili do folie.

16.
CUKRÁŘSKÝ KRÉM
200 g čerstvé plnotučného mléka
100 g žloutků (cirka 5-6 žloutků M)
60 g cukru krupice
15 g rýžového škrobu
1/2 ks vanilkového lusku
1/4 citronové kůry

Den předem si připravíme také cukrářský krém. Z výše uvedených ingrediencí, krém připravíme podle tohoto receptu.

17.
ROZVAR
60 g studené vody
60 g cukru krupice

S předstihem připravíme také rozvar: do hrnce vlijeme vodu, přidáme cukr, přivedeme k varu a povaříme na vyšším ohni 1,5 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout.

18.
DEN 2 - PŘÍPRAVNÉ KROKY
200 g jahod
150 g lesního ovoce

Ovoce omyjeme a důkladně osušíme kuchyňským papírem. Jahody zbavíme stopky a 4 kusy podélně nakrájíme...

19.
1 kiwi

Kiwi oloupeme, rozřízneme napůl a nakrájíme na plátky...

20.
6 malin
3 ostružiny
8 borůvek

Necháme si bokem také maliny, ostružiny a borůvky, kterými bude dort zdobit...

21.

Zbylé ovoce nakrájíme na menší kousky...

22.

Pan di Spagna zbavíme spodní a vrchní kůrky. Snažíme se korpus co možno nejvíce zarovnat...

23.

Odřízneme také boční kůrky...

24.

Očištěný korpus rozřízneme napůl a položíme na plech...

25.
30 g likéru

Do studeného rozvaru přimícháme likér...

26.

Z obou stran korpus namočíme. Použijeme celý rozvar...

27.

Chladný cukrářský krém uhladíme ponorným mixerem a přemístíme do cukrářského sáčku s libovolným nástavcem (anebo i bez)...

28.
4 sáčky ztužovače šlehačky
40 g moučkového cukru

Ztužovač šlehačky smícháme s cukrem...

29.
800 ml smetany ke šlehání

Studenou smetanu z lednice začneme šlehat. Po 30 sekundách přidáme ztužovací směs a pokračujeme ve šlehání dokud nezískáme pevnou pěnu.

30.
KOMPLETOVÁNÍ DORTU

Sněhový základ potřeme nízkou vrstvou šlehačky...

31.

Položíme na něj namočený korpus pan di Spagna...

32.

Část šlehačky přemístíme do cukrářského sáčku s kulatým centimetrovým nástavcem a vytvoříme okraj...

33.

Zaplníme cukrářským krémem...

34.

Krém posypeme krájeným ovocem...

35.

Ovoce pokryjeme šlehačkou...

36.

Na šlehačku položíme namočený korpus pan di Spagna...

37.

Celý dort, včetně okrajů, přetřeme nízkou vrstvou šlehačky...

38.

Pusinky nahrubo rozdrobíme a štědře jimi posypeme celý dort...

39.

Ozdobným nástavcem dort ozdobíme šlehačkou...

40.

Nakonec dozdobíme ovocem...

41.

Před servírováním posypeme ovoce moučkovým cukrem.

42.

Dort podáváme ihned anebo jej uskladníme v lednici. Spotřebujeme do 2-3 dnů.