300 gr | Cizrnová mouka |
---|---|
900 ml | Studená voda |
100 gr | Olivový olej extra panenský |
10 gr | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
5 min | 25 min | 4 hod |
Cena
Do objemné mísy vlijeme vodu a za stálého a energického míchání, aby se nevytvořily hrudky, přisypeme mouku...
Překryjeme potravinářskou folií a necháme odpočinout 4–10 hodin...
Občas promícháme a odpěňovačkou odstraníme pěnu, která se na povrchu vytvořila...
Zapneme si statickou (ne ventilovanou) troubu na 250 °C. Přidáme sůl a část oleje a dobře promícháme. Těsto má velmi tekutou podobu...
Zbylým olejem důkladně přetřeme nepřilnavý plech...
Těsto nalijeme doprostřed plechu...
Vařečkou dobře promícháme, aby se olej a mouka stejnoměrně rozložily...
Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 250 °C: 10 minut na nejnižší přihrádce a dalších 10–15 minut na přihrádce nejvyšší, dokud nezíská farinata oříškové zabarvení. Podáváme ji ihned, ještě horkou. Můžeme si ji vychutnat samotnou anebo s čerstvým salátem ochuceným vinaigrette a sýrovým talířem.