600 gr | Losos čerstvý |
---|---|
125 gr | Lasagne |
50 ml | Bílé víno suché |
2 ks | Cuketky |
1 ks | Pórek |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Sůl |
Bešamelová omáčka | |
800 ml | Čerstvé polotučné mléko |
60 gr | Hladká mouka |
60 gr | Olivový olej extra panenský |
svazek | Fenykl obecný nať (anebo kopr) |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
40 min | 30 min | 10 min |
Cena
Nejprve připravíme koprový bešamel: v hrnci rozehřejeme olej, přidáme přesátou mouku a energicky metličkou rozmícháme. Na nízkém ohni, za stálého míchání mouku povaříme 2 minuty. Přilijeme studené mléko a opět energicky rozšleháme. Přidáme sůl, nať fenyklu anebo kopru, přivedeme k varu a za častého míchání vaříme na velmi nízkém ohni 15 minut. Podrobný ilustrovaný recept najdete zde, nezapomeňte použít ingredience zde uvedené...
Pórek zbavíme konce, zelené části a poničených povrchových listů. Omytou bílou část nakrájíme najemno...
Cukety důkladně omyjeme a nakrájíme na drobná kolečka...
Pomocí rybí pinzety lososa zbavíme kostí...
Filet zbavíme kůže: na užším konci filetu nařízneme maso, abychom jej oddělili od kůže, poté kůži pevně uchopíme a tahem, řezavým pohybem maso oddělíme od kůže. Maso omyjeme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...
Poté maso nakrájíme na plátky...
Na široké pánvi rozehřejeme část oleje a na nízkém ohni na něm necháme „zvadnout“ pórek...
Přidáme cukety, zvedneme oheň a orestujeme je po dobu 4-5 minut. Cukety osolíme až na konci. Vyděláme je z pánve a necháme bokem...
Ve stejné pánvi, na zbylém oleji orestujeme lososa; 1-2 minuty. Přilijeme bílé víno a necháme vypařit...
Smícháme s cuketami a podle potřeby dochutíme solí...
Zapékací mísu (cirka 30x20 cm) jemně vymažeme olejem. Dno potřeme tenkou vrstvou bešamele...
Na bešamel položíme pláty lasagní (podle potřeby je můžeme nalámat)...
Lasagne důkladně pokryjeme omáčkou...
Na bešamel položíme vrstvu směsi lososa a cuket. Přidáme opět lasagne, poté bešamel a směs, až do vypotřebování surovin...
Zakončíme bešamelem...
Pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 180 °C po dobu 25-30 minut, dokud nezačnou lasagne hnědnout. Necháme 10 minut odpočinout a podáváme.