Lasagne s lososem a cuketami

Ingredience pro 4 osoby

600 grLosos čerstvý
125 grLasagne
50 mlBílé víno suché
2 ksCuketky
1 ksPórek
4 lžíceOlivový olej extra panenský
p.p.Sůl
Bešamelová omáčka
800 mlČerstvé polotučné mléko
60 grHladká mouka
60 grOlivový olej extra panenský
svazekFenykl obecný nať (anebo kopr)
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 30 min 10 min

Cena


1.
60 g olivového oleje
60 g hladké mouky
800 ml polotučného mléka
svazek fenyklu anebo kopru
1 zarovnaná kávová lžička soli

Nejprve připravíme koprový bešamel: v hrnci rozehřejeme olej, přidáme přesátou mouku a energicky metličkou rozmícháme. Na nízkém ohni, za stálého míchání mouku povaříme 2 minuty. Přilijeme studené mléko a opět energicky rozšleháme. Přidáme sůl, nať fenyklu anebo kopru, přivedeme k varu a za častého míchání vaříme na velmi nízkém ohni 15 minut. Podrobný ilustrovaný recept najdete zde, nezapomeňte použít ingredience zde uvedené...

2.
1 pórek (jen jeho bílá část)

Pórek zbavíme konce, zelené části a poničených povrchových listů. Omytou bílou část nakrájíme najemno...

3.
2 střední cuketky

Cukety důkladně omyjeme a nakrájíme na drobná kolečka...

4.
600 g lososa

Pomocí rybí pinzety lososa zbavíme kostí...

5.

Filet zbavíme kůže: na užším konci filetu nařízneme maso, abychom jej oddělili od kůže, poté kůži pevně uchopíme a tahem, řezavým pohybem maso oddělíme od kůže. Maso omyjeme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...

6.

Poté maso nakrájíme na plátky...

7.
2 lžíce oleje

Na široké pánvi rozehřejeme část oleje a na nízkém ohni na něm necháme „zvadnout“ pórek...

8.
sůl podle potřeby

Přidáme cukety, zvedneme oheň a orestujeme je po dobu 4-5 minut. Cukety osolíme až na konci. Vyděláme je z pánve a necháme bokem...

9.
2 lžíce oleje
50 ml bílého vína

Ve stejné pánvi, na zbylém oleji orestujeme lososa; 1-2 minuty. Přilijeme bílé víno a necháme vypařit...

10.

Smícháme s cuketami a podle potřeby dochutíme solí...

11.
olej na vymazání

Zapékací mísu (cirka 30x20 cm) jemně vymažeme olejem. Dno potřeme tenkou vrstvou bešamele...

12.
125 g lasagní (cirka 12 plátů)

Na bešamel položíme pláty lasagní (podle potřeby je můžeme nalámat)...

13.

Lasagne důkladně pokryjeme omáčkou...

14.

Na bešamel položíme vrstvu směsi lososa a cuket. Přidáme opět lasagne, poté bešamel a směs, až do vypotřebování surovin...

15.

Zakončíme bešamelem...

16.

Pečeme v dobře předehřáté ventilované troubě na 180 °C po dobu 25-30 minut, dokud nezačnou lasagne hnědnout. Necháme 10 minut odpočinout a podáváme.