700 gr | Jahody |
---|---|
300 gr | Cukrářské piškoty Savoiardi |
40 gr | Třtinový cukr Demerara (anebo cukr krupice) |
30 ml | Pomerančový likér Grand Marnier (dobrovolný) |
1/2 ks | Citron (šťáva) |
Mascarponový krém | |
250 gr | Mascarpone |
250 ml | Čerstvá smetana na šlehání 35% |
50 gr | Žloutky |
50 gr | Cukr krupice |
20 gr | Studená voda |
5 gr | Želatina v plátcích |
Mascarponový krém - italská meringa | |
60 gr | Bílky |
10 gr | Cukr krupice |
35 gr | Studená voda |
110 gr | Cukr krupice |
Na ozdobení | |
200 gr | Jahody |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
60 min | 15 min | 4 hod |
Cena
Tento recept je připraven z domácích savoiardů; recept najdete zde.
Jahody zbavíme stopky, důkladně omyjeme a část jich rozkrojíme na čtvrtky...
Část nakrájíme na drobné kostičky a dáme bokem. Zbylé jahody si ponecháme na ozdobení...
Čtvrtky jahod vložíme do hrnce, přidáme šťávu z půlky citronu a cukr a ponorným mixerem důkladně rozmixujeme...
Pyré přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Aby rychleji vychládlo, můžeme jej vylít na plech (nebude to trvat déle než 10-15 minut)...
Do chladného pyré přimícháme likér...
Savoiardům, které budeme stavět kolem formy, uřízneme konec, aby lépe stály...
Formu na dort (průměr 20 cm) položíme na talíř, na kterém budeme tiramisù servírovat. Tiramisù již není možné poté přemístit. Savoiardi naskládáme do kruhu (plochou stranou dovnitř). Aby nepadaly, položíme na dno pár namočených piškotů...
Savoiardi krátce namočíme do jahodového pyré a naskládáme na dno talíře. Namočení musí být rychlé a krátké...
Želatinu namočíme na nejméně 10 minut do studené vody. Připravíme si také trochu horké vody...
Studené mascarpone a studenou šlehačku našleháme do pevné hmoty a ponecháme prozatím v lednici...
Měkkou želatinu dobře vymačkáme a rozpustíme ve dvou lžících horké vody. Necháme ji v horké vodní lázni až do použití...
Připravíme si žloutky pokojové teploty a cukr, které začneme šlehat ihned poté, co jsme dali vařit sirup....
V malém hrnci (ten nejmenší, který doma máme) přivedeme k varu vodu a cukr a sirup vaříme, dokud nedosáhne 116 °C. Občas s hrncem zakroužíme (nemícháme vařečkou), aby se cukr rozpustil. Za stálého šlehání, nalijeme horký sirup větším pramínkem na našlehané žloutky...
Přidáme také želatinu a pokračujeme ve šlehání až do vychladnutí; alespoň dalších pět minut...
Získáme hustou a nadýchanou pěnu.
Připravíme opět sirup: v malém hrnci přivedeme k varu vodu a cukr a sirup vaříme dokud nedosáhne teploty 116 °C...
Jakmile sirup dosáhne teploty 104 °C, začneme šlehat bílky pokojové teploty s cukrem. Pro úspěšnou přípravu meringy je nutné, aby miska a metličky byly důkladně čisté a odmaštěné a bílky bez stop po žloutcích...
Větším pramínkem přilijeme sirup k částečně našlehaným bílkům a pokračujeme ve šlehání až do vychladnutí; nejméně dalších 5-10 minut...
Získáme hustou, lesklou a velmi stabilní hmotu...
Smícháme dohromady mascarpone, žloutky a polovinu bílkové meringy...
Stěrkou, jemným pohybem zespod nahoru, krém vymícháme dohladka.
Polovinu krému naneseme na savoiardi a rovnoměrně zahladíme...
Krém pokryjeme jahodami (polovinou)...
Na jahody poskládáme namočené savoiardy...
Pokryjeme zbylým krémem, přidáme jahody a poslední vrstvu namočených savoiardů...
Zbylou bílkovou meringu znovu rozšleháme (pár sekund) a naneseme ji na dort; příliš ji nezahlazujeme...
Ozdobíme ovocem a meringu ožehneme kuchyňským hořákem (tento krok má jen dekorativní účel, takže vůbec nevadí pokud hořák nemáte, nechejte meringu bílou). Naše tiramisù uchováme v lednici nejméně 4 hodiny, maximálně 48 hodin.