1 kg | Kuře |
---|---|
500 ml | Vývar |
100 ml | Bílé víno suché |
30 gr | Hladká mouka |
20 gr | Máslo |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 snítka | Rozmarýn |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Gremoláta | |
1 ks | Citron BIO (kůra) |
2 ks | Stroužek česneku |
svazek | Petrželka |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 1 hod | 0 min |
Cena
Připravíme vývar a udržujeme ho stále horký...
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno; zde se můžete podívat, jak se to správně dělá...
Kuře osušíme kuchyňským papírem...
Zlehka ho obalíme v mouce...
Na pánvi rozehřejeme olej s ořechem másla a na středním ohni kuře orestujeme dozlatova. Vytáhneme z pánve a odložíme...
Na stejné pánvi pozvolna podusíme cibulku...
Vrátíme zpět kuře, přidáme nasekaný rozmarýn, jemně osolíme a opepříme. Zvedneme oheň, zalijeme bílým vínem a necháme zcela odpařit...
Přidáme naběračku horkého vývaru, překryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 40 minut anebo dokud není kuře měkké...
Podle potřeby přidáme další vývar a kuře občas otočíme...
Připravíme gremolátu: v misce smícháme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a jemně strouhanou citronovou kůru (jen tu žlutou část)...
Gremolátu přidáme k omáčce a povaříme dalších pět minut...
Podáváme s kukuřičnou polentou, šafránovým rizotem anebo s bramborovým pyré.