Kuře v gremolátě

Ingredience pro 4 osoby

1 kgKuře
500 mlVývar
100 mlBílé víno suché
30 grHladká mouka
20 grMáslo
3 lžíceOlivový olej extra panenský
1 snítkaRozmarýn
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Gremoláta
1 ksCitron BIO (kůra)
2 ksStroužek česneku
svazekPetrželka

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 1 hod 0 min

Cena


1.
500 ml vývaru (masový, kuřecí, zeleninový)

Připravíme vývar a udržujeme ho stále horký...

2.
1 cibule

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno; zde se můžete podívat, jak se to správně dělá...

3.
1000 g naporcovaného kuřete

Kuře osušíme kuchyňským papírem...

4.
30 g mouky

 Zlehka ho obalíme v mouce...

5.
3 lžíce oleje
20 g másla

Na pánvi rozehřejeme olej s ořechem másla a na středním ohni kuře orestujeme dozlatova. Vytáhneme z pánve a odložíme...

6.

Na stejné pánvi pozvolna podusíme cibulku...

7.
1 snítka rozmarýnu
sůl
čerstvě mletý pepř
100 ml bílého vína

Vrátíme zpět kuře, přidáme nasekaný rozmarýn, jemně osolíme a opepříme.  Zvedneme oheň, zalijeme bílým vínem a necháme zcela odpařit...

8.

Přidáme naběračku horkého vývaru, překryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni 40 minut anebo dokud není kuře měkké...

9.

Podle potřeby přidáme další vývar a kuře občas otočíme...

10.
2 stroužky česneku
1 svazek petrželky
1 citron (kůra)

Připravíme gremolátu: v misce smícháme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a jemně strouhanou citronovou kůru (jen tu žlutou část)...

11.

Gremolátu přidáme k omáčce a povaříme dalších pět minut...

12.

Podáváme s kukuřičnou polentou, šafránovým rizotem anebo s bramborovým pyré.