30 gr | Čerstvá bazalka |
---|---|
10 gr | Piniové oříšky (vlašské ořechy) |
40 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
10 gr | Sýr Pecorino Sardo |
60 ml | Olivový olej extra panenský |
1 stroužek | Stroužek česneku |
špetka | Hrubá sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 0 min | 0 min |
Cena
Bazalku jemně otřeme mokrou utěrkou anebo, pokud je silně znečištěná, omyjeme ve studené vodě. Velmi jemně, aniž bychom na ni příliš tlačili, lístky důkladně osušíme čistou a suchou utěrkou...
Česnek oloupeme. Aby byl lépe stravitelný, můžeme odstranit jeho vnitřní žílu: stroužek rozřízneme napůl a žílu odstraníme...
Česnek a hrubou sůl vložíme do hmoždíře...
A rozmělníme do krémové podoby...
Přidáme piniové oříšky a jemně je roztlučeme...
Po částech přidáme bazalku, ne všechnu naráz...
Přidáme jemně strouhaný parmazán a pecorino a propracujeme s bazalkou...
Krouživým pohybem stlačujeme bazalku o stěnu hmoždíře. Do bazalky netlučeme, spíše ji jemně rozmělňujeme a trháme...
Nakonec po částech přilijeme olej a emulgujeme s pestem...
Naše pesto je hotové.