Ovocné sorbety

Ingredience pro 3 osoby

Sorbet z lesních plodů
80 grMaliny
80 grBorůvky
80 grOstružiny
10 grMed
1/2 ksCitron
Meringa
30 grBílek
10 grCukr krupice
25 grStudená voda
65 grCukr krupice

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
45 min 5 min 6 hod

Cena


1.
80 g borůvek
80 g malin
80 g ostružin

Lesní plody omyjeme pod studenou vodou a jemně osušíme...

2.
2 lžíce citronové šťávy (20 g)

Ponorným mixerem důkladně rozmixujeme. Přidáme také citronovou šťávu...

3.

Dužninu přepasírujeme přes jemné síto, aby zachytilo semena...

4.
ITALSKA MERINGA 1:2½
25 g studené vody
65 g cukru krupice

Připravíme italskou meringu: vodu a větší část cukru dáme do malého hrnce (toho nejmenšího, který doma máme) a sirup vaříme, dokud nedosáhne teploty 121°C...

5.
30 g bílků (cirka 1 bílek M)
10 g cukru krupice (1 zarovnaná polévková lžíce)

Jakmile sirup dosáhne teploty 110 °C, začneme šlehat bílky pokojové teploty s menším množstvím cukru (1 slabá polévková lžíce z celkového množství). V momentě kdy sirup dosáhne teploty 121 °C, bílky musí být našlehané do krémové podoby. Pro úspěšnou přípravu meringy je nutné, aby miska a metličky byly důkladně čisté a odmaštěné a bílky pokojové teploty a bez stop po žloutcích...

6.

Větším pramínkem přilijeme sirup k částečně našlehaným bílkům a pokračujeme ve šlehání až do vychladnutí; nejméně dalších 10-15 minut...

7.

 Získáme hustou, lesklou a velmi stabilní hmotu...

8.
10 g medu

Přidáme med a krátce rozšleháme...

9.

Do chladné meringy přidáme dužninu a stěrkou jemným krouživým pohybem smícháme...

10.

Získáme hustou a nadýchanou směs...

11.

(Pokud připravujeme sorbetto ze šťáv, tyto přidáme do meringy postupně a jemně rozmícháme metličkou)...

12.

(Směsi připravené z ovocných šťáv mají tekutější konzistenci).

13.

Překryjeme potravinářskou folií a vložíme na 30 minut do mrazáku, aby se směs rychle ochladila na teplotu 4-6 °C...

14.

Chladnou směs vlijeme do zmrzlinovače a necháme pracovat cirka 20-30 minut (dle pokynů výrobce)...

15.

Sorbetto ze zmrzlinovače vyndáme, dáme do vhodné nádoby s uzávěrem a dáme do mrazáku na nejméně 6 hodin, aby se směs stabilizovala a získala tu správnou teplotu a konzistenci. Ideální k přípravě sorbetta/zmrzliny jsou také silikonové formy (směs zakryjeme potravinářskou folií)...

16.

Můj oblíbený sorbet je z lesních plodů. A ten Váš?