Sorbet z lesních plodů | |
---|---|
80 gr | Maliny |
80 gr | Borůvky |
80 gr | Ostružiny |
10 gr | Med |
1/2 ks | Citron |
Meringa | |
30 gr | Bílek |
10 gr | Cukr krupice |
25 gr | Studená voda |
65 gr | Cukr krupice |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
45 min | 5 min | 6 hod |
Cena
Lesní plody omyjeme pod studenou vodou a jemně osušíme...
Ponorným mixerem důkladně rozmixujeme. Přidáme také citronovou šťávu...
Dužninu přepasírujeme přes jemné síto, aby zachytilo semena...
Připravíme italskou meringu: vodu a větší část cukru dáme do malého hrnce (toho nejmenšího, který doma máme) a sirup vaříme, dokud nedosáhne teploty 121°C...
Jakmile sirup dosáhne teploty 110 °C, začneme šlehat bílky pokojové teploty s menším množstvím cukru (1 slabá polévková lžíce z celkového množství). V momentě kdy sirup dosáhne teploty 121 °C, bílky musí být našlehané do krémové podoby. Pro úspěšnou přípravu meringy je nutné, aby miska a metličky byly důkladně čisté a odmaštěné a bílky pokojové teploty a bez stop po žloutcích...
Větším pramínkem přilijeme sirup k částečně našlehaným bílkům a pokračujeme ve šlehání až do vychladnutí; nejméně dalších 10-15 minut...
Získáme hustou, lesklou a velmi stabilní hmotu...
Přidáme med a krátce rozšleháme...
Do chladné meringy přidáme dužninu a stěrkou jemným krouživým pohybem smícháme...
Získáme hustou a nadýchanou směs...
(Pokud připravujeme sorbetto ze šťáv, tyto přidáme do meringy postupně a jemně rozmícháme metličkou)...
(Směsi připravené z ovocných šťáv mají tekutější konzistenci).
Překryjeme potravinářskou folií a vložíme na 30 minut do mrazáku, aby se směs rychle ochladila na teplotu 4-6 °C...
Chladnou směs vlijeme do zmrzlinovače a necháme pracovat cirka 20-30 minut (dle pokynů výrobce)...
Sorbetto ze zmrzlinovače vyndáme, dáme do vhodné nádoby s uzávěrem a dáme do mrazáku na nejméně 6 hodin, aby se směs stabilizovala a získala tu správnou teplotu a konzistenci. Ideální k přípravě sorbetta/zmrzliny jsou také silikonové formy (směs zakryjeme potravinářskou folií)...
Můj oblíbený sorbet je z lesních plodů. A ten Váš?