1500 gr | Kuře z volného chovu (BIO) |
---|---|
600 gr | Brambory (nové) |
1 ks | Citron BIO |
1 hlávka | Česnek |
6 snítek | Tymián |
40 gr | Máslo |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
5 gr | Sůl |
p.p. | Čerstvě mletý pepř |
Omáčka | |
300 ml | Vývar (voda) |
1 lžíce | Hladká mouka typu 00 |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 70 min | 10 min |
Cena
Zapneme ventilovanou troubu na 200 °C. Kuchyňským papírem kuře zevně a vnitřně osušíme...
Pinzetou odstraníme hrubší pérka, která mohla na kuřeti zůstat...
Jemnější chmýří ožehneme kuchyňským hořákem anebo nad plamenem u sporáku...
Nyní je třeba odstranit vidlicovou kost, která se nachází pod krkem zvířete. Není nezbytné ji odstranit, ale bude mnohem jednodušší poté naporcovat prsní sval, především u větších kuřat...
Nadzvedneme kůži a prsty ji nahmatáme...
Ostrým nožíkem z ní oškrábeme maso, abychom ji uvolnili...
Nožíkem kost odřízneme anebo ji prsty odlomíme...
Kuře uvnitř štědře nasolíme...
Do vnitra vložíme ořech másla a pár snítek tymiánu...
Přidáme dobře omytý celý citron...
Kuře vložíme do pekáče a ze všech stran jej důkladně potřeme olejem...
Sem tam položíme na maso kousek másla...
Kuře osolíme a posypeme pepřem...
Kuře podlijeme vodou a kolem dokola pohodíme zbylý tymián. Pečeme ve ventilované troubě cirka 70 minut. Prvních 15 minut pečeme ve ventilované troubě na 200 °C (220 °C ve statické). Poté teplotu trouby snížíme na 180 °C (200 °C ve statické) a pokračujeme v pečení dalších 15 minut...
Mezitím připravíme brambory: slupku nových brambor důkladně omyjeme, slupku starších brambor oloupeme...
Česnek zbavíme suché povrchové slupky, aniž bychom jej loupali. Poté ho rozřízneme napůl...
Po uplynutém čase kuře otočíme prsy dolů, přidáme brambory a česnek...
Pečeme dalších 20 minut, poté kuře znovu otočíme a již jej neobracíme. Otočíme také brambory...
Pokračujeme v pečení dalších 20 minut, v polovině kuře a brambory přelijeme omáčkou...
Po uplynutém čase zkusíme zdali je kuře upečené: párátkem anebo vidličkou píchneme hluboko do stehna, v blízkosti kosti: pokud vytéká krev pokračujeme v pečení dalších 10 minut a poté znovu zkusíme stupeň upečení. Každých 10-15 minut kuře polejeme šťávou...
Upečené kuře a brambory vyndáme z pekáče, překryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout.
Mezitím se věnujeme omáčce: omáčku připravíme přímo v pekáči, ve kterém jsme kuře pekli, abychom využili zkaramelizované usazeniny, které jsou ta nejchutnější část omáčky. Důkladně usazeniny seškrábeme...
Jednu lžíci tuku odebereme a rozmícháme v ní mouku...
Pekáč dáme na plotnu na nízký oheň, přidáme mouku a metličkou energicky rozmícháme...
Přilijeme horký vývar (anebo horkou vodu) a za stálého míchání přivedeme k varu. Aby byla omáčka chutnější, můžeme přidat lžíci rajčatového pyré (ne koncentrát, který je příliš výrazný) anebo česnek, bylinky anebo strouhanou citronovou kůru...
Omáčku přefiltrujeme přes jemné sítko...
Podáváme v omáčníku.
Nyní kuře naporcujeme: porcovací vidličku zapíchneme do prsního svalu a ostrým nožem nařízneme nejprve stehno. Rukama stehno jemným pohybem odlomíme od páteře. Operaci zopakujeme s druhým stehnem. (Naporcované a odkostěné kuře je k jídlu mnohem pohodlnější, navíc každý má možnost vzít si chutnější kus masa ze stehna a libovější kus prsního řízku)...
Podélně prořízneme prsní sval, nůž vedeme podél hrudní kosti...
Oba prsní řízky jemně od hrudní kosti oddělíme...
Skelet a kosti, které zůstanou, nevyhazujeme. Připravíme z nich chutný vývar (vývar již příliš nesolíme a nepepříme, poněvadž pečené skelety jsou již chuťově velmi výrazné). Vývar můžeme doplnit tortellini; získáme chutný a jednoduchý oběd...
Z prsního řízku odstraníme zbylé kosti...
A podélně maso nakrájíme na menší plátky...
Z horního stehna odstraníme stehenní kost...
Horní stehno nakrájíme na plátky. Spodní stehno necháme celé...
Podáváme s bramborem a se svou omáčkou a jako doprovod by neměl chybět čerstvý salát ochucený vinaigrette. Pokud maso a brambory zbydou, tento chutný salát jim dá nový život.