16 ks | Cantucci |
---|---|
250 gr | Mandlové mléko |
Krém | |
250 gr | Mascarpone |
60 gr | Bílky |
50 gr | Cukr krupice |
Mandorlato (karamelizované mandle) | |
50 gr | Mandle loupané |
50 gr | Cukr krupice |
Na posypání | |
p.p. | Hořké kakao |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 0 min | 2 hod |
Cena
Recept na domácí Cantucci najdete zde...
Bílky pokojové teploty dáme do menší mísy, přidáme třetinu cukru a začneme šlehat. Zbývající cukr přisypeme postupně během šlehání...
Bílky vyšleháme do lesklé a tuhé hmoty...
Krátce rozšleháme také mascarpone...
Stěrkou, opatrně pohybem zespod nahoru, přimícháme sníh k mascarpone. Jemně, aby neztratil svůj objem, krém vymícháme dohladka...
Cantucci namočíme z obou stran ve mléce. Tyto sušenky sají méně než savoiardi, a proto je ve mléce chvíli podržíme...
Položíme je na dno pohárku a vytvoříme tak první vrstvu; podle potřeby je nalámeme...
Přidáme krém...
Jemně posypeme kakaem...
Dáme opět vrstvu cantucci a krému. Tiramisu dáme do lednice a necháme odležet alespoň 2 hodiny.
Mezitím si připravíme karamelizované mandle: loupané mandle položíme na plech a dáme je pražit na 10 minut do dobře vyhřáté trouby na 150 °C...
Pět minut před koncem pražení začneme připravovat karamel. Připravíme si silikonovou podložku anebo plech vymazaný olejem. Malou nepřilnavou pánev nahřejeme, přisypeme třetinu cukru a na středě nízkém ohni a za stálého míchání necháme cukr rozpustit...
Jakmile karamel získá žluto-hnědou barvu, přidáme další třetinu cukru a takto pokračujeme i se zbývajícím cukrem...
Přidáme horké mandle a rychle promícháme...
Ihned mandle rozprostřeme na podložku a necháme kompletně vychladnout. (Pánev od karamelu namočíme do studené vody, karamel se sám rozpustí)...
Několik mandlí si odložíme na ozdobu a zbytek nasekáme nahrubo.
Těsně před podáváním posypeme naše tiramisù kakaem...
Nakonec posypeme dezert mandlovou drobenkou a ozdobíme celými mandlemi. Tiramisù uchováme v lednici a spotřebujeme maximálně do 2 dnů.