Česneková polévka s bylinkovými krutony

Ingredience pro 4 osoby

Polévka
1500 mlZeleninový vývar
750 grBrambory
30 grČesnek
3 lžíceOlivový olej extra panenský
pár lístkůOregano (majoránka)
20 grSýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný)
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř
Krutony
100 grChléb
35 grOlivový olej extra panenský
svazekOregano
svazekTymián
svazekPetrželka
1 ksStroužek česneku
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
25 min 25 min 5 min

Cena


1.
1500 ml zeleninového vývaru

Připravíme si slabší a ne příliš slaný zeleninový vývar, recept najdete zde...

2.
POLÉVKA
750 g brambor

Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na malé centimetrové kostičky...

3.
30 g česneku

Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky...

4.
2 lžíce olivového oleje

Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory a na prudším ohni orestujeme dozlatova...

5.

Přidáme krájený česnek a pár sekund ho orestujeme s bramborem...

6.

Brambory s česnekem přidáme k horkému vývaru a za mírného bublání vaříme 15 minut anebo dokud nejsou brambory měkké. Přidáme také oregano anebo majoránku, pokud máme bylinky sušené...

7.
pár lístků čerstvých bylinek (oregano nebo majoránka)
1 lžíce olivového oleje
20 g strouhaného parmazánu (dobrovolný)

Jakmile jsou brambory měkké, polévku odstavíme z ohně, přidáme pár lístků čerstvého oregana anebo majoránky a lžíci syrového oleje. Eventuálně ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Necháme 5 minut odstát a servírujeme s krutony. Můžeme lehce posypat strouhaným parmazánem (doporučuji).

8.
BYLINKOVÉ KRUTONY
100 g chleba

Předehřejeme statickou troubu na 180 °C. Chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na malé kostky velké zhruba centimetr a půl...

9.
Svazek bylinek (například petržel, oregano, tymián)

Bylinky omyjeme a důkladně osušíme. Stonky odstraníme a lístky nasekáme najemno...

10.
35 g olivového oleje
1 malý stroužek česneku
sůl a čerstvě mletý pepř podle potřeby

Vše vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek a olej a vše dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti...

11.

Vše rozprostřeme na plech...

12.

Pečeme na 180 °C po dobu 10-20 minut dokud nejsou krutony křupavé a dozlatova upečené.