Polévka | |
---|---|
1500 ml | Zeleninový vývar |
750 gr | Brambory |
30 gr | Česnek |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
pár lístků | Oregano (majoránka) |
20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný) |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Krutony | |
100 gr | Chléb |
35 gr | Olivový olej extra panenský |
svazek | Oregano |
svazek | Tymián |
svazek | Petrželka |
1 ks | Stroužek česneku |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
25 min | 25 min | 5 min |
Cena
Připravíme si slabší a ne příliš slaný zeleninový vývar, recept najdete zde...
Brambory oloupeme, omyjeme a osušíme. Nakrájíme je na malé centimetrové kostičky...
Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné plátky...
Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej, přidáme brambory a na prudším ohni orestujeme dozlatova...
Přidáme krájený česnek a pár sekund ho orestujeme s bramborem...
Brambory s česnekem přidáme k horkému vývaru a za mírného bublání vaříme 15 minut anebo dokud nejsou brambory měkké. Přidáme také oregano anebo majoránku, pokud máme bylinky sušené...
Jakmile jsou brambory měkké, polévku odstavíme z ohně, přidáme pár lístků čerstvého oregana anebo majoránky a lžíci syrového oleje. Eventuálně ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Necháme 5 minut odstát a servírujeme s krutony. Můžeme lehce posypat strouhaným parmazánem (doporučuji).
Předehřejeme statickou troubu na 180 °C. Chleba zbavíme kůrky a nakrájíme na malé kostky velké zhruba centimetr a půl...
Bylinky omyjeme a důkladně osušíme. Stonky odstraníme a lístky nasekáme najemno...
Vše vložíme do mísy, přidáme prolisovaný česnek a olej a vše dobře promícháme. Dochutíme solí a pepřem podle chuti...
Vše rozprostřeme na plech...
Pečeme na 180 °C po dobu 10-20 minut dokud nejsou krutony křupavé a dozlatova upečené.