400 gr | Hovězí maso mleté |
---|---|
400 gr | Vepřové maso mleté |
100 gr | Salám Mortadella |
100 gr | Chléb |
200 ml | Mléko |
50 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
2 ks | Vejce M |
20 gr | Petrželka |
10 gr | Mořská sůl |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
8 lístků | Šalvěj |
2 větvičky | Rozmarýn |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
45 min | 20 min | 10 min |
Cena
Chleba zbavíme kůrky. Střídku nakrájíme nahrubo...
Přilijeme vlažné mléko, promícháme a pečivo necháme 20 minut namočené...
Namočený chléb dobře vymačkáme. Přílišná vlhkost způsobuje v sekané, během pečení, trhliny...
Zapneme ventilovanou troubu na 180 °C. Mortadellu nakrájíme na větší kusy...
A v robotu ji rozmixujeme najemno...
Petržel důkladně umyjeme a osušíme kuchyňským papírem. Lístky nasekáme najemno...
Maso, salám, chléb, jedno vejce, petržel vložíme do objemné mísy. Přidáme strouhaný parmazán, ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...
Důkladně promícháme. Druhé vejce přidáme podle potřeby, pokud je sekaná příliš suchá. Naopak, pokud je sekaná příliš měkká, zahustíme strouhankou. Pokud se necítíme syrové maso ochutnat, můžeme malou kuličku sekané usmažit na pánvičce...
Získanou směs rozdělíme na dvě části. Vytvarujeme dvě šišky dlouhé cirka 18 – 20 cm; maso dobře udusáme, aby uvnitř sekané nezůstal vzduch...
Šišku přemístíme na pečicí papír jemně omaštěný olejem. Povrch sekané potřeme olejem...
Nakonec přidáme bylinky...
Strany papíru dáme k sobě a několikrát papír přeložíme...
Okraje zatočíme; můžeme je převázat pečicím papírem. Takto připravenou sekanou, můžeme také nechat v lednici do druhého dne anebo zamrazit (pokud je maso čerstvé)...
Pečeme ve ventilované troubě na 180 °C po dobu 40 minut. Uvedený čas je orientační a týká se masa pokojové teploty. Ideální je použití teploměru na maso: sekaná je hotová, jakmile dosáhne teploty 80 - 85 °C (teplota stoupá i během odpočinku)...
Po 40 minutách sekanou vyndáme (jakmile dosáhne teploty cirka 75 °C) a troubu zapneme na grill. Papír otevřeme a odstraníme, pod grilem by začal hořet. Omáčku slijeme do omáčníku...
Sekanou necháme 5 minut pod grilem, aby získala barvu. Vypneme troubu, sekanou překryjeme alobalem a v troubě ji ponecháme až do servírování, každopádně ji necháme odpočinout alespoň 10 – 15 minut: šťávy se v mase rovnoměrně rozloží a sekaná bude chutnější a šťavnatější.