300 gr | Kukuřičná mouka |
---|---|
1500 ml | Studená voda |
5 gr | Mořská sůl |
150 gr | Sýr gorgonzola |
150 gr | Sýr taleggio |
100 gr | Máslo |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
5 min | 45 min | 0 min |
Cena
Do objemného hrnce přilijeme vodu a přivedeme k varu...
Jakmile voda vře, přidáme sůl...
Ztlumíme oheň a pomalu začneme přisypávat polentu. Metličkou tím nejrychlejším pohybem mícháme stejným směrem, aby se v polentě nevytvořily hrudky. Eventuální hrudky rozdrtíme o stěnu hrnce. Pokud je hrudek mnoho, jako poslední záchranu je můžeme krátce rozmixovat tyčovým mixérem...
Mícháme metličkou, dokud polenta nezačne houstnout...
Jakmile polenta zhoustne, metličku vyměníme za polentovou hůl anebo velkou vařečku. Pokračujeme ve vaření 45 minut cirka, dokud se polenta nezačne odlepovat od stěn hrnce...
Polentu vaříme na mírném ohni, bez pokličky a není třeba ji míchat nepřetržitě. Ze začátku mícháme častěji, každých 5 minut a intervaly postupně oddalujeme. Pokud polenta během vaření zhoustne příliš, přidáme po menším množství vroucí vody až do požadované hustosti...
Mezitím připravíme sýry: odstraníme krustu a nakrájíme na menší kostky...
10 minut před koncem sýry přidáme k polentě a za častého míchání pokračujeme ve vaření...
Na nízkém ohni necháme zhnědnout máslo, dokud nezačne hezky vonět...
Polentu vyklopíme do větší mísy. Můžeme ji také servírovat jednotlivě...
Přelijeme horkým máslem...
A servírujeme.