2 ks | Červená řepa (150 g) |
---|---|
120 gr | Sýr s bílou plísní (kozí, ovčí, kravský) |
1/2 ks | Červená cibule |
p.p. | Mořská sůl hrubá |
Vinaigrette | |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 lžíce | Vinný ocet bílý |
1/2 lžičky | Hořčice |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 45 min | 1 min |
Cena
Řepu zbavíme listů a kořenů. Pod tekoucí vodou ji důkladně kartáčkem vydrhneme...
Přidáme špetku hrubé soli a řepu zabalíme, každou zvlášť, do alobalu...
Pečeme ve ventilované troubě na 200 °C po dobu 45 minut. Po uplynuté době vidličkou zkusíme, zdali je řepa měkká, v opačném případě pokračujeme v pečení dalších 10 minut...
Mezitím oloupeme cibuli, rozkrojíme napůl a kráječem nakrájíme najemno...
Připravíme vinaigrette: olej, ocet a hořčici vložíme do sklenice s víkem, přidáme 2 špetky soli, čerstvě mletý pepř a dobře protřepeme, tak abychom získali emulzi...
Upečenou řepu necháme vychladnout, poté ji nožíkem oloupeme. Řepa silně barví, ruce si můžeme ochránit rukavicemi...
Kráječem anebo nožem nakrájíme řepu na plátky 1 mm tlusté...
Plátky řepy poskládáme na talíř, přidáme cibuli, najemno nakrájený sýr, ozdobíme koprem, zakapeme vinaigrette a podáváme s žitným anebo celozrnným pečivem.