Plněná celozrnná focaccia

Ingredience pro 4 osoby

Ingredience pro 2-4 osoby
380 grHladká mouka na kynuté těsto
50 grCelozrnná mouka
280 grVlažná voda
20 grOlivový olej extra panenský
10 grMořská sůl
2,5 grDroždí
5 gSušený ječmenný slad (dobrovolný)
Náplň
160 grTuňák v olivovém oleji
250 grUzený sýr
1 lžíceOregáno
špetkaČerstvě mletý pepř
Slaný nálev
15 grOlivový olej extra panenský
15 grVoda
5 grMořská sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 15 min 24 hod

Cena


1.
2,5 g droždí (cirka 1 plná čajová lžička nadrobeného droždí)
280 g vlažné vody

Droždí rozdrobíme do vlažné vody (22 °C) a metličkou mícháme, dokud se zcela nerozpustí...

2.
50 g celozrnné mouky
5 g sladu v prášku (1 čajová lžička, dobrovolný)

Přidáme celozrnnou mouku a slad. Vše metličkou rozmícháme, překryjeme potravinářskou fólii a necháme odpočinout při pokojové teplotě 1 hodinu...

3.
380 g hladké mouky
10 g soli (2 zarovnané čajové lžičky)

Po uplynuté době přidáme přesátou mouku se solí...

4.

Ručně krátce promícháme. Těsto zmáčkneme mezi prsty, tak aby se všechna voda absorbovala do mouky, to je velmi důležité...

Jako alternativu (přeskočíme body 4-11), těsto můžeme vymísit v planetárním robotu při nízké rychlosti po dobu cirka 7-8 minut, dokud nezískáme hladký a nelepivý bochánek. V tomto případě, olivový olej (20 g) přidáme přímo do těsta na počátku mísení. Vypracovaný bochánek vložíme do čisté a olejem vymazané misky a necháme odpočinout 1 hodinu při pokojové teplotě.

5.

Získáme hrubé a lepivé těsto. Překryjeme fólii a necháme 10 minut odpočinout... 

6.
20 g olivového oleje (celkové množství na kroky 6-13)

Těsto přemístíme na silikonovou podložku anebo pracovní desku omaštěnou olejem. Misku omyjeme, osušíme a jemně vymažeme olejem. Omastíme si také ruce. Těsto přidržíme jednou rukou a druhou rukou, dlaní, těsto natáhneme směrem od sebe...

7.

Natažené těsto přeložíme směrem k sobě...

8.

Bochánek o čtvrtinu otočíme...

9.

A opět natáhneme. Takto pokračujeme (natáhneme, přeložíme, otočíme) 12x...

10.

Bochánek vložíme do misky, překryjeme fólii a necháme 15 minut odpočinout...

11.

Vezmeme znovu těsto a zopakujeme kroky 6-10 ještě dvakrát (tzn. mísení + odpočinek, mísení +  odpočinek). Těsto bude stále hladší a bude vyžadovat méně oleje...

12.

Po posledním 15minutovém odpočinku těsto rozdělíme na 4 části...

13.

Vypracujeme bochánky, přetřeme je olejem a položíme na vymazaný plech. Vše překryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout do lednice na 18-24 hodin...

14.

Během kynutí bochánky zdvojnásobí svůj objem...

15.

Bochánek přemístíme na jemně pomoučněný vál a prsty ho zplošníme...

16.

Poté jej přemístíme do olejem vymazané formy a prsty pokračujeme v roztahování. Otočíme a těsto roztáhneme až po okraj...

17.
160 g tuňáka
250 g uzeného sýru
oregáno
čerstvě mletý pepř

Naplníme odkapaným tuňákem a sýrem nakrájeným na kostičky; centimetr od okraje necháme volný. Přidáme oregano a čerstvě mletý pepř...

18.

Vyválíme druhý bochánek...

19.

Plát položíme na náplň...

20.

Na okrajích obě těsta dobře přimáčkneme. Překryjeme fólii a necháme kynout 1 hodinu při pokojové teplotě...

21.
15 g olivového oleje
15 g vody
5 g soli (1 zarovnaná čajová lžička)

Připravíme slaný nálev: olej, studenou vodu a sůl vložíme do skleničky a dobře protřeme...

22.

Nakynutou focacciu propícháme děrovacím válečkem anebo vidličkou...

23.

Nakonec na focacciu naneseme slaný nálev. Slaný nálev propůjčí focacce krásně křupavou kůrku...

24.

Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 230 °C po dobu 15-20 minut. Podáváme ihned.