Ingredience pro 2-4 osoby | |
---|---|
380 gr | Hladká mouka na kynuté těsto |
50 gr | Celozrnná mouka |
280 gr | Vlažná voda |
20 gr | Olivový olej extra panenský |
10 gr | Mořská sůl |
2,5 gr | Droždí |
5 g | Sušený ječmenný slad (dobrovolný) |
Náplň | |
160 gr | Tuňák v olivovém oleji |
250 gr | Uzený sýr |
1 lžíce | Oregáno |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Slaný nálev | |
15 gr | Olivový olej extra panenský |
15 gr | Voda |
5 gr | Mořská sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 15 min | 24 hod |
Cena
Droždí rozdrobíme do vlažné vody (22 °C) a metličkou mícháme, dokud se zcela nerozpustí...
Přidáme celozrnnou mouku a slad. Vše metličkou rozmícháme, překryjeme potravinářskou fólii a necháme odpočinout při pokojové teplotě 1 hodinu...
Po uplynuté době přidáme přesátou mouku se solí...
Ručně krátce promícháme. Těsto zmáčkneme mezi prsty, tak aby se všechna voda absorbovala do mouky, to je velmi důležité...
Jako alternativu (přeskočíme body 4-11), těsto můžeme vymísit v planetárním robotu při nízké rychlosti po dobu cirka 7-8 minut, dokud nezískáme hladký a nelepivý bochánek. V tomto případě, olivový olej (20 g) přidáme přímo do těsta na počátku mísení. Vypracovaný bochánek vložíme do čisté a olejem vymazané misky a necháme odpočinout 1 hodinu při pokojové teplotě.
Získáme hrubé a lepivé těsto. Překryjeme fólii a necháme 10 minut odpočinout...
Těsto přemístíme na silikonovou podložku anebo pracovní desku omaštěnou olejem. Misku omyjeme, osušíme a jemně vymažeme olejem. Omastíme si také ruce. Těsto přidržíme jednou rukou a druhou rukou, dlaní, těsto natáhneme směrem od sebe...
Natažené těsto přeložíme směrem k sobě...
Bochánek o čtvrtinu otočíme...
A opět natáhneme. Takto pokračujeme (natáhneme, přeložíme, otočíme) 12x...
Bochánek vložíme do misky, překryjeme fólii a necháme 15 minut odpočinout...
Vezmeme znovu těsto a zopakujeme kroky 6-10 ještě dvakrát (tzn. mísení + odpočinek, mísení + odpočinek). Těsto bude stále hladší a bude vyžadovat méně oleje...
Po posledním 15minutovém odpočinku těsto rozdělíme na 4 části...
Vypracujeme bochánky, přetřeme je olejem a položíme na vymazaný plech. Vše překryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout do lednice na 18-24 hodin...
Během kynutí bochánky zdvojnásobí svůj objem...
Bochánek přemístíme na jemně pomoučněný vál a prsty ho zplošníme...
Poté jej přemístíme do olejem vymazané formy a prsty pokračujeme v roztahování. Otočíme a těsto roztáhneme až po okraj...
Naplníme odkapaným tuňákem a sýrem nakrájeným na kostičky; centimetr od okraje necháme volný. Přidáme oregano a čerstvě mletý pepř...
Vyválíme druhý bochánek...
Plát položíme na náplň...
Na okrajích obě těsta dobře přimáčkneme. Překryjeme fólii a necháme kynout 1 hodinu při pokojové teplotě...
Připravíme slaný nálev: olej, studenou vodu a sůl vložíme do skleničky a dobře protřeme...
Nakynutou focacciu propícháme děrovacím válečkem anebo vidličkou...
Nakonec na focacciu naneseme slaný nálev. Slaný nálev propůjčí focacce krásně křupavou kůrku...
Pečeme v dobře předehřáté statické troubě na 230 °C po dobu 15-20 minut. Podáváme ihned.