1000 gr | Květák |
---|---|
30 gr | Lískové ořechy (dobrovolné) |
20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Fontina) |
Bešamel | |
500 gr | Čerstvé plnotučné mléko |
40 gr | Máslo |
40 gr | Hladká mouka |
5 gr | Mořská sůl |
špetka | Muškátový oříšek |
Omáčka Mornay | |
100 gr | Čerstvá smetana na šlehání |
80 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Fontina) |
60 gr | Žloutky |
p.p. | Mořská sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 20 min | 15 min |
Cena
V objemném hrnci postavíme vodu na květák. Květák položíme na bok a nožíkem odřízneme košťál a listy...
Poté odřízneme růžičky...
Růžičky nakrájíme na menší kousky. Vše důkladně opláchneme pod studenou vodou...
Vroucí vodu osolíme a růžičky spaříme po dobu 5 minut (počítá se od bodu varu). Květák vaříme po částech, ne všechen naráz, na dvakrát – na třikrát podle velikosti hrnce...
Mezitím připravíme bešamelovou omáčku (foto recept zde): v hrnci necháme rozpustit máslo, přidáme přesátou mouku a metličkou energicky rozmícháme. Za stálého míchání vaříme 2 minuty, dokud jíška nezačne jemně zlátnout. Do hotové jíšky přilijeme studené mléko a metličkou energicky rozmícháme. Dochutíme solí a muškátovým oříškem a za častého míchání vaříme na nízkém ohni 15 minut od bodu varu...
Hotový bešamel odstavíme z ohně, přidáme žloutky a smetanu a metličkou důkladně rozmícháme...
Přidáme sýr a dobře promícháme. Dochutíme čerstvě mletým pepřem a eventuálně solí...
Dno zapékací mísy potřeme omáčkou...
Přidáme květák...
Přelijeme omáčkou...
Vše posypeme zbylým sýrem a nahrubo nasekanými ořechy...
Pečeme v dobře rozehřáté statické troubě (ne ventilované) na 200 °C po dobu 15 minut. Zapneme gril (200 °C) a gratinujeme po dobu 4-5 minut (ne příliš blízko grilu). Necháme 15 minut odpočinout a podáváme.