320 gr | Rýže (Cainaroli, Arborio) |
---|---|
1500 ml | Voda |
400 gr | Hrášek (čerstvý nebo mražený) |
200 gr | Cuketky |
200 gr | Rajčata |
100 gr | Baby špenát |
1 ks | Pórek |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Mořská sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
20 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (dobrovolný) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 20 min | 0 min |
Cena
Vodu přivedeme k varu a jemně ji osolíme. Rajčata nakrojíme u stopky do kříže a spaříme minutu ve vroucí vodě. Rajčata vytáhneme, ochladíme je pod studenou vodou, oloupeme, rozkrojíme napůl a odstraníme vodu a semena. Vodu necháme mírně vřít, budeme ji potřebovat na risotto...
Dužninu nakrájíme na kostičky...
Cuketky omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka...
Pórek zbavíme vnějších listů, kořene a zelené části stonku. Bílou část nakrájíme najemno...
Na pánvi rozehřeje 2 lžíce oleje, přidáme pórek a na mírném ohni jej necháme zvadnout (5 minut).
Přidáme hrášek (i zmražený) a pokračujeme v restování dalších 6 minut...
Přidáme cuketky, sůl, naběračku vařící vody a vaříme 5 minut...
Nakonec přidáme i baby špenát a povaříme ještě další minutu...
Mezitímco se vaří zelenina, připravíme risotto: v hrnci ohřejeme lžíci oleje, přidáme rýži a na prudším ohni ji za stálého míchání orestujeme (2 minuty)...
Přidáme pár naběraček slané vroucí vody a za občasného míchání rýži uvaříme doměkka, bude to chtít cirka 15-18 minut. Další vodu přidáme postupně, po naběračkách, vždy až poté co se předešlá voda odpařila...
Jakmile je risotto měkké, přidáme lžíci oleje a zeleninu a dobře promícháme. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Podle chuti posypeme parmazánem.