125 gr | Fazole Cannellini suché |
---|---|
100 gr | Quinoa |
1 ks | Avokádo |
20 gr | Dýňová semínka |
1 ks | Čerstvá pálivá paprička (dobrovolná) |
svazek | Petrželka |
1 ks | Limetka |
p.p. | Mořská sůl |
Citronette | |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1/2 ks | Citron |
1/2 lžičky | Hořčice |
1 ks | Stroužek česneku |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
p.p. | Mořská sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 1 hod | 12 hod |
Cena
Fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme namočené v lednici nejméně 10-12 hodin...
Fazole vložíme do hrnce, zalijeme čistou vodou a přivedeme k varu. Vaříme pod pokličkou na nízkém ohni cirka jednu hodinu (o polovinu méně v tlakovém hrnci). 10 minut před koncem vaření fazole mírně osolíme. Fazole scedíme a necháme vychladnout; můžeme je rozprostřít na plech, aby vychladly rychleji...
Jakmile voda vře, překryjeme pokličkou a vaříme 10 minut na nízkém ohni. Poté oheň vypneme a quinou necháme ještě 5 minut odstát. Quinoa by měla být nyní perfektně suchá (podobně jako kuskus), pokud se zdá být příliš vlhká, vrátíme ji na oheň a bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu. Vidličkou quinou promícháme, tak aby se jednotlivá zrnka od sebe oddělila. Necháme vychladnout...
Připravíme citronette: olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, hořčici, sůl a pepř vložíme do skleničky a dobře protřepeme. Pokud nemáte sklenici s víkem, můžete vše emulgovat v misce pomocí metličky na šlehání...
Avokádo oloupeme, rozkrojíme napůl a odstraníme pecku. Avokádo musí být dobře zralé, to poznáme podle toho, že je na dotek měkké...
Dužninu nakrájíme na kostičky. Dužnina avokáda rychle oxiduje a černá, proto ji nakrájíme těsně před přidáním do salátu anebo ji zakapeme šťávou z limetky...
Vychladlé fazole a quinou vložíme do salátové mísy a zalijeme zálivkou. Přidáme nasekanou petrželku a na plátky nakrájenou papričku a vše dobře promícháme...
Jemně přimícháme avokádo. Dochutíme šťávou z limetky a eventuálně solí...
Nakonec posypeme dýňovými semínky a podáváme.