400 gr | Brambory (varný typ A nebo B) |
---|---|
300 gr | Zelený chřest |
40 gr | Přepuštěné máslo (olivový olej extra panenský) |
1 lžička | Krupicový cukr |
4 ks | Vejce M |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Mořská sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 20 min | 0 min |
Cena
Chřest omyjeme a osušíme. Odřízneme dřevnaté konce...
Od poloviny délky výhonky oloupeme škrabkou...
Chřest vložíme do vroucí osolené vody, přidáme lžičku cukru, snížíme oheň a vaříme 8 minut od bodu varu. Zde více o vaření chřestu...
Chřest scedíme a necháme důkladně odkapat. Špičky chřestu odřízneme. Výhonky rozmixujeme se lžíci olivového oleje na husté pyré. Eventuálně dochutíme solí...
Brambory oloupeme, omyjeme a důkladně osušíme, poté je nastrouháme na hrubém struhadle. Ochutíme solí...
Na pánvi rozehřejeme máslo anebo olej. Přidáme polovinu nastrouhaných brambor a vařečkou je důkladně rozprostřeme a zamáčkneme, tak abychom získali tenkou placku. Na středním ohni smažíme tak dlouho, dokud není placka křupavá a dozlatova usmažená, cirka 5 minut z každé strany. Občas s pánví zakroužíme, abychom se ujistili, že se rösti na pánev nelepí...
Nyní je třeba rösti otočit: na pánev položíme velký talíř a rösti vyklopíme...
Rösti necháme opatrně sklouznout z talíře zpět na pánev a opečeme i z druhé strany. Stejně připravíme i druhou placku...
Připravíme sázené vejce: na pánvi rozehřejeme kapku oleje, přidáme vejce a na nízkém ohni vejce smažíme, dokud není bílek tuhý a žloutek tekutý. Osolíme a opepříme podle chuti...
Rösti položíme na talíř, přidáme teplé pyré, vejce, a nakonec ozdobíme špičkami chřestu.