1000 gr | Brambory (varný typ A nebo B) |
---|---|
50 gr | Olivový olej extra panenský |
4 větvičky | Rozmarýn |
6 ks | Stroužek česneku |
p.p. | Mořská sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 1 hod | 0 min |
Cena
Brambory oloupeme...
Menší brambory rozkrojíme napůl, ty větší na čtvrtky. Brambory důkladně propláchneme pod tekoucí vodou...
Brambory vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 3 minuty od bodu varu...
Spařené brambory necháme odkapat a důkladně je osušíme kuchyňským papírem anebo čistou utěrkou...
Brambory vložíme do pekáče, přidáme rozmarýn a olivový olej. Solíme až po upečení...
Důkladně vše promícháme, tak aby se brambory rovnoměrně obalily v oleji. Poté brambory urovnáme tak, aby se nepřekrývaly...
Nakonec přidáme jednu malou hlavičku česneku, neloupanou a rozkrojenou napůl anebo pár stroužků česneku ve slupce...
Pečeme ve ventilované troubě na 200 °C po dobu 40-45 minut cirka, dokud nejsou křupavé a dozlatova upečené. Brambory během pečení nemícháme, po 30 minutách je pouze otočíme.
Brambory štědře osolíme a ihned podáváme.