Pečené brambory s rozmarýnem

Ingredience pro 4 osoby

1000 grBrambory (varný typ A nebo B)
50 grOlivový olej extra panenský
4 větvičkyRozmarýn
6 ksStroužek česneku
p.p.Mořská sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 1 hod 0 min

Cena


1.
1000 g brambor

Brambory oloupeme...

2.

Menší brambory rozkrojíme napůl, ty větší na čtvrtky. Brambory důkladně propláchneme pod tekoucí vodou...

3.

Brambory vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 3 minuty od bodu varu...

4.

Spařené brambory necháme odkapat a důkladně je osušíme kuchyňským papírem anebo čistou utěrkou...

5.
50 g olivového oleje
rozmarýn

Brambory vložíme do pekáče, přidáme rozmarýn a olivový olej. Solíme až po upečení...

6.

Důkladně vše promícháme, tak aby se brambory rovnoměrně obalily v oleji. Poté brambory urovnáme tak, aby se nepřekrývaly...

7.
6 neloupaných stroužků česneku

Nakonec přidáme jednu malou hlavičku česneku, neloupanou a rozkrojenou napůl anebo pár stroužků česneku ve slupce...

8.
sůl podle potřeby

Pečeme ve ventilované troubě na 200 °C po dobu 40-45 minut cirka, dokud nejsou křupavé a dozlatova upečené. Brambory během pečení nemícháme, po 30 minutách je pouze otočíme.   

Brambory štědře osolíme a ihned podáváme.