Citronový korpus (pan di Spagna) | |
---|---|
150 gr | Vejce |
30 gr | Žloutky |
100 gr | Krupicový cukr |
65 gr | Hladká mouka |
30 gr | Bramborový škrob jemný |
2 ks | Citron BIO (kůra) |
Náplň | |
800 gr | Jahody |
500 gr | Čerstvá smetana na šlehání |
2 sáčky | Ztužovač šlehačky |
50 gr | Krupicový cukr |
40 gr | Likér Kirsch (dobrovolný) |
30 gr | Moučkový cukr |
p.p. | Želatina ve spreji (dobrovolná) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
1 hod | 20 min | 2 hod |
Cena
Cukr, vejce a žloutky pokojové teploty vložíme do objemné mísy. Přidáme žlutou část citronové kůry (bez té bílé spodní, která je hořká) a vše šleháme alespoň 15 minut. Zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 180 °C...
Vejce jsou správně vyšlehané, jakmile jsou objemné, světlé a nadýchané...
Mouku se škrobem přesejeme dvakrát z výšky na pečicí papír...
Mouku necháme postupně padat do našlehaných vajec a stěrkou mícháme jemným pohybem zespod směrem nahoru. Mícháme krátce, čas nezbytně nutný, aby se mouka absorbovala do těsta...
Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a jemně uhladíme, aniž bychom s formou třepali...
Pečeme 20-22 minut ve statické troubě na 180 °C. Jakmile jemný dotek nezanechá na těstě otisky, korpus je upečený...
Odstraníme pečicí papír a korpus necháme na mřížce vychladnout (cirka 1 hodinu)...
Polovinu jahod nakrájíme na malé kostičky...
Přidáme cukr, likér anebo vodu a dobře promícháme. Necháme odpočinout 30 minut, aby jahody pustily šťávu...
Korpus rozřízneme na dva díly...
Ztužovač smetany smícháme s moučkovým cukrem a přidáme k dobře vychlazené smetaně. Vše vyšleháme do tuha...
Polovinu jahod se šťávou naneseme na korpus...
Na druhou polovinu korpusu naneseme tenkou, půlcentimetrovou vrstvu šlehačky...
Korpusy spojíme...
Naneseme zbývající jahody...
Cely korpus pokryjeme šlehačkou...
Několik jahod nakrájíme na plátky a ozdobíme jimi okraje dortu...
Zbylou šlehačkou vložíme do cukrářského sáčku s ozdobným nástavcem a ozdobíme okraje dortu...
Jahody rozkrojíme napůl a dokončíme naši dekoraci...
Jahody můžeme postříkat (anebo potřít) želatinou anebo posypat moučkovým cukrem. Dort můžeme podávat ihned, ale ideální je nechat ho uležet pár hodin v lednici, korpus bude vláčnější.