2 ks | Ryba čerstvá celá 250 g |
---|---|
100 ml | Bílé víno suché |
40 gr | Přepuštěné máslo (olivový olej extra panenský) |
40 gr | Hladká mouka |
1/4 ks | Citron BIO |
1 ks | Stroužek česneku |
4 snítky | Tymián |
p.p. | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Mořská sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 20 min | 0 min |
Cena
Rybu vykucháme a nůžkami odstřihneme ploutve...
Rybu pevně uchopíme za ocas a nožem anebo škrabkou na šupiny energicky škrábeme „proti srsti“, abychom odstranili šupiny. Šupiny se hodně rozlétávají, a proto je lepší provádět tuto operaci nad dřezem...
Rybu důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme kuchyňským papírem...
Do břišního otvoru vložíme plátek citronu a snítku tymiánu...
Rybu jemně obalíme v mouce a přebytečnou mouku odstraníme...
Na pánvi rozehřejeme máslo anebo olej. Přidáme stroužek česneku a na nízkém ohni ho 2 minuty orestujeme. Poté česnek odstraníme...
Zvedneme oheň, přidáme ryby a orestujeme z obou stran...
Podlijeme bílým vínem...
Ryby osolíme, opepříme a přidáme zbylý tymián. Překryjeme pokličkou a vaříme na velmi nízkém ohni 15 minut...
V polovině času ryby opatrně otočíme...
Upečenou rybu očistíme: opatrně odstraníme kůži z jedné strany...
Filet rozpůlíme...
Filet podebereme těsně nad hlavní kostí a přemístíme na talíř...
Odstraníme hlavní kost...
Oddělíme i boční kosti, odstraníme náplň, blánu, spodní kůži, ostatní viditelné kosti a urovnáme na talíř...
Nakonec můžeme filety zakapat olejem. Jako vhodnou přílohu můžeme podávat brambor anebo vařenou zeleninu.