Hroznový štrúdl

Ingredience pro 8 osob

Těsto (na 2 štrúdly)
300 grHladká mouka typu 00 (12-13% bílkovin)
150 grVlažná voda
30 grOlivový olej extra panenský
5 grSůl
Náplň
1000 grHroznové víno bez semen
100 grCukrářské piškoty savoiardi
80 grLískové ořechy
80 grCukr krupice
Na pomazání
150 grMáslo
p.p.Olivový olej extra panenský
Na posypání
p.p.Hladká mouka typu 00
p.p.Moučkový cukr

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
40 min 60 min 60 min

Cena


1.
300 g hladké mouky typu 00 (12-13% bílkovin) anebo mouka Manitoba 00

Mouku přesejeme do mísy...

Pro přípravu tohoto těsta je ideální planetární robot s hnětacím hákem. Všechny ingredience vložíme do mísy robota a při nízké rychlosti necháme pár minut hníst, dokud není těsto jednolité a neodlepuje se od stěn mísy. Pokud se těsto jeví příliš suché, nejprve ho v míse udusáme rukou a až poté eventuálně přidáme po lžičkách vodu.

2.
150 g vody
5 g soli (5 g = 1 zarovnaná čajová lžička)
30 g olivového oleje

Přidáme olej a  vlažnou vodu, ve které jsme rozpustili sůl (22 °C)...

3.

Mouku rychle smícháme s vodou tak, že těsto promačkáváme mezi prsty...

4.

Jakmile mouka absorbovala všechnu vodu, těsto přemístíme na vál. Pokud je těsto příliš suché, přidáme malé množství vody tak, že si pouze namočíme ruce...

5.

Těsto hněteme tak dlouho, dokud nezískáme elastický a jednolitý bochánek...

6.

Konzistence těsta má být malinko měkká, suchá, dobře propracovaná a sametová...

7.

Hotový bochánek pomažeme olejem...

8.

Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme 1 hodinu odpočinout. Nechat těsto odpočinout je velmi důležité, umožní pak těsto snadno válet, aniž by se trhalo...

9.
150 g másla

Máslo vložíme do kastrůlku a na nízkém ohni necháme škvařit tak dlouho, dokud nezačne hezky vonět a nezíská karamelovou barvu. Lžící odstraníme pěnu, která se utvoří na povrchu. Necháme vychladnout...

10.
1000 g hroznového vína bez semen

Připravíme si náplň: Hroznové víno omyjeme a důkladně osušíme. Přílišná vlhkost má za následek nadměrnou tvorbu páry uvnitř štrúdlu, který se pak během pečení trhá.  Menší bobule ponecháme celé, větší rozřízneme napůl. Pokud má víno semínka, odstraníme je...

11.
100 g savoiardů
80 g krupicového cukru
80 g lískových ořechů

Přidáme rozdrobené piškoty, nasekané ořechy a cukr. Vše dobře promícháme a ponecháme prozatím stranou...

12.

Zapneme statickou (ne ventilovanou) troubu na 160 °C. Stůl pokryjeme čistým ubrusem, ubrus jemně poprášíme moukou. Odpočinuté těsto položíme doprostřed stolu, jemně ho poprášíme moukou a válečkem vyválíme na tenkou placku...

13.

Dále pokračujeme v natahování ručně: Pomoučené ruce (bez prstýnků) vložíme pod těsto a těsto směrem ze středu ven jemně natahujeme. Pohybujeme se kolem stolu a těsto trpělivě natahujeme. Dáváme si pozor, abychom těsto neprotrhli...

14.

Těsto natahujeme tak dlouho, dokud není průsvitné...

15.

Tlustý centimetrový okraj odřízneme rádýlkem...

16.

Na vyválené těsto naneseme náplň, necháme volný zhruba 5 cm široký okraj. Uprostřed necháme mezeru asi 10 cm tak, abychom mohli štrúdl rozdělit na dva menší...

17.

Nadzvedneme okraj těsta a jemně ho přeložíme přes náplň...

18.

Poté štrúdl zavineme pomocí ubrusu...

19.

Štrúdl rozřízneme na dva díly. Okraje pevně zahneme. Opatrně bochánek nadzvedneme a položíme na plech vyložený pečicím papírem tak, aby záhyb zůstal dole...

20.

Bochánky pomažeme chladným máslem...

21.

Pečeme 60 minut ve statické troubě na 160 °C. Každých dvacet minut těsto pomažeme máslem, naposledy po upečení...

22.
Moučkový cukr podle potřeby

Horký štrúdl dobře pocukrujeme. Štrúdl můžeme podávat se šlehačkou, se zmrzlinou, s horkým vanilkovým krémem nebo s vlažným zabaione.