Dušené cannellini | |
---|---|
280 gr | Fazole cannellini suché |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 lžíce | Rajčatový koncentrát |
1 ks | Cibule |
1 ks | Stroužek česneku |
1 snítka | Rozmarýn |
3 lístky | Šalvěj |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Sušená pálivá feferonka (dobrovolná) |
p.p. | Mořská sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Grilovaná polenta | |
200 gr | Kukuřičná mouka na polentu |
800 gr | Studená voda |
5 gr | Mořská sůl |
p.p. | Olivový olej extra panenský |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 1 hod | 12 hod |
Cena
Sušené cannellini namočíme na 10−12 hodin do studené vody. Misku s fazolemi překryjeme fólií a dáme do lednice anebo do chladna...
Fazole scedíme, vložíme do tlakového hrnce a zalijeme čerstvou vodou. Nesolíme. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 40 minut od počátku syčení. Uvařené fazole scedíme, ale vodu si ponecháme. Bez tlakového hrnce se cannellini vaří na mírném ohni 65−70 minut. Solí se až 5 minut před koncem vaření...
Cibuli nakrájíme na kostičky. Bylinky omyjeme, osušíme a najemno nasekáme. Česnek prolisujeme...
Cibuli restujeme 5 minut na mírném ohni, přidáme bylinky a feferonku a necháme ještě minutu restovat...
Přidáme fazole a rajčatový koncentrát rozmíchaný ve vodě z fazolí. Osolíme a opepříme a za častého míchání vaříme na mírném ohni 20 minut...
Podle potřeby přidáme naběračku vody z fazolí tak, aby fazole zůstaly krémové...
Připravíme si polentu − zde se můžete podívat, jak se připravuje. Polentu připravíme sušší a nepřidáváme do ní ani máslo, ani sýr, aby se během grilování, nepřichytávala na gril. Místo s polentou můžeme fazole servírovat s chlebem...
Hotovou polentu vyklopíme na menší plech vymazaný olejem a uhladíme. Skvělým pomocníkem je silikonová podložka. Necháme polentu ztuhnout...
Vyklopíme polentu...
Nakrájíme ji na kostičky a přetřeme olejem...
Na rozpáleném grilu polentu ogrilujeme z obou stran tak, aby byla křupavá...
Na polentu naneseme fazole, štědře zakapeme olivovým olejem a podle chuti posypeme čerstvě mletým pepřem.