2 ks | Jablka |
---|---|
200 gr | Hladká mouka |
150 gr | Vejce |
150 gr | Máslo |
100 gr | Třtinový cukr Demerara |
100 gr | Rozinky |
60 gr | Vlašské ořechy |
20 gr | Rum |
8 gr | Kypřicí prášek do pečiva |
1/2 ks | Vanilkový lusk Bourbon |
1/2 ks | Citron (šťáva) |
špetka | Sůl |
Karamel | |
100 gr | Čerstvá smetana na šlehání |
170 gr | Cukr krupice |
2 gr | Mletá skořice |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
0 min | 0 min | 0 min |
Cena
Rozinky namočíme do rumu. Máslo dáme rozpustit do mikrovlnné trouby – 1,5 minuty na 900 W. Rozpuštěné máslo necháme vychladnout. Ořechy nasekáme nahrubo. Formu o průměru 24 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou...
Pokud máte formu jiné velikosti, zde si můžete přesně přepočítat ingredience.
Jablka oloupeme a rozkrojíme na čtvrtky. Jadřinec odstraníme a každou čtvrtku nakrájíme na tenké plátky. Nakrájená jablka zakapeme citronem...
Mouku s kypřicím práškem přesejeme dvakrát a z výšky na kus pečicího papíru...
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a neostrou hranou nože setřeme semínka...
Vejce pokojové teploty rozklepneme do mísy, přidáme jemný krupicový cukr Demerara a semínka vanilky. Šleháme 15 minut, dokud nezískáme světlou a objemnou pěnu...
Pokud je třtinový cukr hrubý, je třeba ho nejprve v mixéru rozmixovat najemno!
Jakmile jsou vejce našlehaná, přidáme špetku soli a rum a krátce rozšleháme...
Stěrkou vmícháme přesátou mouku s kypřicím práškem...
Na čtyřikrát přimícháme rozpuštěné máslo. Přidáme také ořechy a okapané rozinky...
Těsto nalijeme do formy o zahladíme. Zapneme statickou (ne horkovzdušnou) troubu na 190 °C...
Na těsto naklademe plátky jablek...
Připravíme si karamel: Cukr vsypeme na nepřilnavou pánev a na prudším ohni a za stálého míchání necháme cukr rozpustit. Smetanu se skořicí přivedeme k varu, ale nevaříme...
Jakmile se cukr začne rozpouštět, snížíme oheň a mícháme, dokud nezískáme karamel oříškové barvy...
Odstavíme z ohně, přilijeme horkou smetanu a vařečkou rozmícháme...
Pokud je to třeba, vrátíme omáčku zpět na mírný oheň a mícháme, dokud nezískáme jemnou omáčku bez hrudek...
Karamel rovnoměrně nalijeme na jablka...
Pečeme 40 minut ve statické troubě na 190 °C. Pokud má trouba pět úrovní, ideální je péct koláč v nižší části trouby – na druhé úrovni odspodu.