Těsto (nebo 2 pláty listového těsta) | |
---|---|
300 gr | Hladká mouka typu 00 (12-13 % bílkovin) |
150 gr | Voda |
30 gr | Olivový olej extra panenský |
3 gr | Mořská sůl |
Zelenina | |
500 gr | Špenát (mangold, erbette, plané jedlé rostliny) |
30 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (grana padano) |
1 ks | Vejce |
1/2 ks | Cibule |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
p.p. | Mořská sůl |
1 lžíce | Majoránka |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Náplň | |
400 gr | Ricotta |
40 gr | Sýr Pecorino (Parmigiano Reggiano) |
20 gr | Hladká mouka |
p.p. | Mořská sůl |
Dále potřebujeme | |
4 ks | Vejce |
p.p. | Olivový olej extra panenský |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
2 hod | 50 min | 2 hod |
Cena
Mouku přesejeme do mísy. Přidáme olej a vlažnou vodu (22–25 °C), ve které jsme rozpustili sůl...
Pokud na přípravu těsta nemáte čas, je možné ho nahradit dvěma pláty listového těsta.
Mouku rychle smícháme s vodou tak, že těsto promačkáváme mezi prsty...
Pro přípravu tohoto těsta je ideální planetární robot s hnětacím hákem. Všechny ingredience vložíme do mísy robota a při nízké rychlosti necháme pár minut hníst, dokud není těsto jednolité a neodlepuje se od stěn mísy.
Jakmile mouka absorbovala všechnu vodu, těsto přemístíme na vál. Pokud je těsto příliš suché, přidáme malé množství vody tak, že si pouze namočíme ruce...
Těsto hněteme tak dlouho, dokud nezískáme elastický a jednolitý bochánek...
Konzistence těsta má být měkká a sametová...
Hotový bochánek rozdělíme na pět dílů a ty zabalíme do potravinářské fólie. Těsto necháme 1 hodinu odpočinout. Odpočinek je velmi důležitý, umožní těsto snadno válet, aniž by se trhalo...
K přípravě velikonočního koláče se používá nejčastěji špenát, mangold (it. bietola), biete erbette (na obrázku) nebo plané jedlé rostliny...
Hrubší stonky odstraníme. Listy důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme nahrubo...
U mangoldu použijeme pouze zelené listy. Bílá část stonku se do koláče nedává. Stonky můžeme využít k přípravě zeleninové přílohy. Stonky uvaříme ve vroucí osolené vodě (10 až 15 minut), poté je zakapeme olivovým olejem a ochutíme parmazánem a čerstvě mletým pepřem.
Do objemné pánve dáme olej a najemno nakrájenou cibuli. Na nízkém ohni necháme cibuli zesklovatět, aniž by zhnědla. Poté přidáme také listy zeleniny. Přilijeme půl skleničky vody a zeleninu 10 minut povaříme...
Ke konci zvýšíme teplotu, aby se z listů odpařila veškerá vlhkost. Do koláče je třeba dát zeleninu „suchou“. Necháme vychladnout...
Ricottu přesejeme přes jemné sítko...
Přidáme mouku, strouhaný sýr a větší špetku soli...
Jakmile zelenina vychladla, přimícháme do ní rozkvedlané vejce. Přidáme také parmazán a lžíci majoránky. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem...
Formu o průměru 24 cm vymažeme olejem a vyložíme pečicím papírem...
Na pomoučeném vále bochánek nejprve vyválíme válečkem...
Dále pokračujeme v natahování ručně, podobně jako při přípravě taženého těsta na štrůdl. Pomoučené ruce (bez prstýnků) vložíme pod těsto a těsto směrem ze středu ven jemně natahujeme. Dáváme si pozor, abychom těsto neprotrhli...
Těstem vyložíme formu a okraje necháme přeložené přes formu...
Každý plát těsta pomažeme olivovým olejem...
Připravíme další plát a položíme ho přes ten první. Pomažeme olejem...
Na těsto naneseme směs zeleniny...
Na zeleninu naneseme krém z ricotty...
Pomocí lžíce vytvoříme v krému 4 důlky...
Do důlků vylejeme vejce. Vejce osolíme...
Připravíme zbylé 3 pláty těsta a urovnáme je na koláč...
Každý plát pomažeme olejem...
Válečkem přejedeme po formě...
Přebývající těsto odstraníme...
Okraj těsta přeložíme přes sebe tak, abychom vytvořili okraj koláče. Okraj dobře utěsníme...
Poslední plát těsta by nám měl v koláči zadržet vzduch, který dá koláči typický vypouklý tvar. (Někdo pod plát dokonce fouká slámkou).
I poslední plát pomažeme olejem...
Koláč pečeme ve statické troubě na 180 °C po dobu 40–50 minut. Před krájením necháme koláč vychladnout.