400 gr | Dýně Hokkaido (dužnina) |
---|---|
320 gr | Rýže Arborio (Carnaroli) |
100 ml | Bílé víno suché |
1000 ml | Zeleninový vývar |
50 gr | Máslo |
1 ks | Cibule |
40 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
15 min | 30 min | 2 min |
Cena
Nejprve si připravíme zeleninový vývar, návod naleznete zde. Můžeme použít i hotový bujón, ale je lepší ho připravit slabší, aby naše rizoto nebylo příliš slané (pokud je doporučované množství 500 ml vody na jedno balení, použijeme cca 750 ml vody). Vývar udržujeme stále horký...
Dýni očistíme: lžící vydlabeme semena a vlákna...
Ostrým nožem odkrojíme slupku...
Dužninu nakrájíme na malé kostičky...
V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme část másla, přidáme jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni necháme 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by neměla zhnědnout...
Přisypeme rýži a na prudším ohni necháme 2 minuty orestovat. Důkladně mícháme, aby se rýže nepřichytla ke dnu pánve...
Podlijeme vínem a za stálého míchání necháme odpařit...
Přidáme dýni, naběračku vývaru a vaříme za častého míchání na mírném ohni asi 15–20 minut. Jakmile se vývar vsákne do rýže, přidáme další naběračku vývaru a takto pokračujeme, dokud není rizoto hotové...
Risotto má být krémové, ale ne rozvařené, tzv. al dente – pevné na skus. Hotové rizoto odstavíme z ohně, vmícháme zbývající máslo a nastrouhaný sýr. Necháme 1 minutu odpočinout. Dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem podle chuti a nakonec ještě promícháme...
Naše dýňové rizoto servírujeme ihned.
Dýni můžeme také nastrouhat anebo uvařit zvlášť a dát ji do rizota rozmixovanou.