800 gr | Losos čerstvý |
---|---|
35 gr | Petrželka |
40 gr | Kešu ořechy nesolené (piniové oříšky) |
1 ks | Stroužek česneku |
40 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
3 lžíce | Olivový olej extra panenský |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
20 min | 30 min | 0 min |
Cena
Petrželku omyjeme a důkladně osušíme kuchyňským papírem...
Oddělíme lístky od stonků, stonky vyhodíme...
Petržel vložíme do mixéru a společně s oloupaným česnekem, oříšky, sýrem a olejem rozmixujeme dokud nezískáme jemné pesto. Aby se pesto lépe mixovalo, můžeme přidat pár lžic vody, dáváme však pozor, aby pesto příliš nezřídlo...
Připravíme lososa, ze kterého pomoci pinzety odstraníme kosti, opláchmeme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...
Podélně lososa rozřízneme...
Štědře potřeme pestem, poté obě poloviny spojíme zase k sobě...
Lososa vložíme kůží směrem dolů do zapékací mísy anebo do pekáče vymazaného olejem...
Lososa jemně osolíme a opepříme...
Přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180° C po dobu 20 minut...
Poté alobal odstraníme a pečeme dalších 10 minut. Podáváme ihned.
Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat brambory, bramborové pyré anebo zeleninovou přílohu, vařenou či syrovou.