Losos s petrželovým pestem

Ingredience pro 4 osoby

800 grLosos čerstvý
35 grPetrželka
40 grKešu ořechy nesolené (piniové oříšky)
1 ksStroužek česneku
40 grSýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano)
3 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
20 min 30 min 0 min

Cena


1.
35 gr petrželky

Petrželku omyjeme a důkladně osušíme kuchyňským papírem...

2.

Oddělíme lístky od stonků, stonky vyhodíme...

3.
40 gr ořechů
40 gr sýru
1 stroužek česneku
2 lžíce oleje

Petržel vložíme do mixéru a společně s oloupaným česnekem, oříšky, sýrem a olejem rozmixujeme  dokud nezískáme jemné pesto.  Aby se pesto lépe mixovalo, můžeme přidat pár lžic vody, dáváme však pozor, aby pesto příliš nezřídlo...

4.
800 gr lososa

Připravíme lososa, ze kterého pomoci pinzety odstraníme kosti, opláchmeme pod studenou vodou a osušíme kuchyňským papírem...

5.

Podélně  lososa rozřízneme...

6.

Štědře potřeme pestem, poté obě poloviny spojíme zase k sobě...

7.
1 lžíce oleje

Lososa  vložíme kůží směrem dolů do zapékací mísy anebo do pekáče vymazaného olejem... 

8.
sůl
čerstvě mletý pepř

Lososa jemně osolíme a opepříme...

9.

Přikryjeme alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 180° C po dobu 20 minut...

10.

Poté alobal odstraníme a pečeme dalších 10 minut. Podáváme ihned. 

Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat brambory, bramborové pyré anebo zeleninovou přílohu, vařenou či syrovou.