Saltimbocca

Ingredience pro 4 osoby

600 grVepřová kotleta bez kosti
70 grProsciutto crudo
50 grMáslo
4 lístkyŠalvěj
150 mlBílé víno suché
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
15 min 10 min 0 min

Cena


1.
600 gr vepřové kotlety

Nejprve si pro naše saltimbocca připravíme maso. Kotletu nakrájíme na tenké plátky, přibližně půl centimetru široké, vložíme mezi dva pláty pečicího papíru a plochou paličkou na maso, anebo jeho neostrou částí jemně naklepeme, abychom zarovnali velikost. Tloušťka plátků je velmi důležitá. Příliš tlusté plátky by vyžadovaly dlouhé opékání a maso by ztratilo svou měkkost...

2.
70 gr prosciutto crudo
4 lístky šalvěje

Na maso položíme plátek šunky a lístek šalvěje a přichytneme k masu párátkem...

3.
50 gr másla

Na rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, vložíme plátky masa a opékáme 1,5  - 2 minuty po obou stranách...

4.
150 ml bílého vína

Přilijeme bílé víno, zvedneme oheň a pokračujeme ve vaření další půl minuty...

5.
čerstvě mletý pepř

Uspořádáme naše saltimbocca na talíř a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Pokud třeba, omáčku necháme ještě pár sekund zredukovat na prudším ohni...

6.

Nakonec zalijeme omáčkou a  ihned podáváme.

Jako vhodnou přílohu můžeme podávat čerstvý salát, vařenou zeleninu anebo brambory.