800 gr | Vepřová kýta libová |
---|---|
500 gr | Hrášek (čerstvý anebo mražený) |
500 ml | Hovězí vývar |
30 gr | Hladká mouka |
100 ml | Bílé víno suché |
1 ks | Cibule |
1 řapík | Řapíkatý celer |
1 ks | Mrkev |
4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 55 min | 0 min |
Cena
Nejprve si pro naše dušené maso připravíme hovězí vývar, zde naleznete recept. Při přípravě hotového vývaru postupujeme podle návodu výrobce...
Mrkev a cibuli oloupeme, od celeru odřízneme konec a odstraníme vlákna...
Vše nakrájíme na větší kousky, vložíme do mixéru a rozmixujeme nadrobno...
Pokud mixer nemáme, vše nadrobno nakrájíme anebo mrkev a celer nastrouháme na struhadle...
Ve větším hrnci s nepřilnavým povrchem, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme zeleninu a za častého míchání restujeme na mírnějším ohni asi 10 minut. Zelenina by nám neměla zhnědnout...
Maso důkladně osušíme kuchyňským papírem, ostrým nožem odřežeme přebytečný tuk a nakrájíme na stejně velké kostky o průměru 3–4 cm...
Maso lehce obalíme v mouce...
Přidáme maso k zelenině, zvedneme oheň a za častého míchání důkladně orestujeme ze všech stran dozlatova. Solíme až po uvaření...
Podlijeme vínem a necháme zcela odpařit...
Přilijeme horký vývar a dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 45 minut, anebo dokud není maso měkké. Během dušení pravidelně promícháváme...
Hrášek přidáme 10 až 15 minut před koncem...
Pokud je třeba, zvedneme oheň a omáčku necháme zredukovat. Nakonec podle chuti dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.
Naše dušené vepřové podáváme teplé, v horkých letních měsících i vlažné. Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat kukuřičnou polentu, rýži basmati, kuskus anebo chléb.