Vepřové dušené s hráškem

Ingredience pro 4 osoby

800 grVepřová kýta libová
500 grHrášek (čerstvý anebo mražený)
500 mlHovězí vývar
30 grHladká mouka
100 mlBílé víno suché
1 ksCibule
1 řapíkŘapíkatý celer
1 ksMrkev
4 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 55 min 0 min

Cena


1.
500 ml hovězího vývaru

Nejprve si pro naše dušené maso připravíme hovězí vývar, zde naleznete recept. Při přípravě hotového vývaru postupujeme podle návodu výrobce...

2.
1 mrkev
1 cibule
1 řapík celeru

Mrkev a cibuli oloupeme, od celeru odřízneme konec a odstraníme vlákna...

3.

Vše nakrájíme na větší kousky, vložíme do mixéru a rozmixujeme nadrobno... 

4.

Pokud mixer nemáme, vše nadrobno nakrájíme anebo mrkev a celer nastrouháme na struhadle...

5.
4 lžíce oleje

Ve větším hrnci s nepřilnavým povrchem, anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme zeleninu a za častého míchání restujeme na mírnějším ohni asi 10 minut. Zelenina by nám neměla zhnědnout...

6.
800 gr masa

Maso důkladně osušíme kuchyňským papírem, ostrým nožem odřežeme přebytečný tuk a nakrájíme na stejně velké kostky o průměru 3–4 cm...

7.
30 gr mouky

Maso lehce obalíme v mouce...

8.

Přidáme maso k zelenině, zvedneme oheň a za častého míchání důkladně orestujeme ze všech stran dozlatova. Solíme až po uvaření...

9.
100 ml bílého vína

Podlijeme vínem a necháme zcela odpařit...

10.
500 ml vývaru

Přilijeme horký vývar a dusíme pod pokličkou na mírném ohni zhruba 45 minut, anebo dokud není maso měkké. Během dušení pravidelně promícháváme...

11.
500 gr hrášku

Hrášek přidáme 10 až 15 minut před koncem...

12.
sůl
čerstvě mletý pepř

Pokud je třeba, zvedneme oheň a omáčku necháme zredukovat. Nakonec podle chuti dochutíme solí a čerstvě umletým pepřem.

Naše dušené vepřové podáváme teplé, v horkých letních měsících i vlažné. Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat kukuřičnou polentu, rýži basmati, kuskus anebo chléb.