Kuře v krémové omáčce

Ingredience pro 4 osoby

600 grKuřecí prsa
400 grŽampióny
500 mlKuřecí vývar
100 mlBílé víno suché
250 mlSmetana na vaření 12%
60 grMáslo
25 grHladká mouka
2 lžíceOlivový olej extra panenský
1 ksCibule
1 ksStroužek česneku
2 lžičkyHořčice
1 snítkaTymián
p.p.Sůl
špetkaČerstvě mletý pepř

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
30 min 30 min 0 min

Cena


1.
500 ml kuřecího vývaru

Přípravu našeho kuřete v krémové omáčce začneme připravením kuřecího vývaru. Návod naleznete zde. Užíváme-li hotový vývar, držíme se pokynů výrobce. Vývar udržujeme stále horký...

2.
1 cibule
1 stroužek česneku

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme...

3.
400 gr žampiónů

Očistíme žampióny: hlavičku jemně přetřeme mokrou utěrkou a nožičku oškrábeme nožíkem. Dřevnatý konec odřežeme. Menší žampiony překrojíme na půl, větší na čtvrtky...

4.
600 gr kuřecího masa

Kuřecí prsa rozkrojíme napůl, zbavíme kůže, kostí a povrchových blan... 

5.

Poté je nakrájíme na menší kousky...

6.
2 lžíce oleje
25 gr másla

Ve vhodném hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej s půlkou másla, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět na mírném ohni po dobu 5 až 10 minut. Přidáme kostky kuřete, zvedneme oheň a za častého míchání orestujeme po všech stranách dozlatova. Solíme až po uvaření...

7.

Přidáme žampióny a za občasného míchání orestujeme dalších pár minut...

8.
100 ml bílého vína

Přilijeme víno a na mírném ohni pokračujeme ve vaření...

9.
25 gr mouky
35 gr másla

Mezitím připravíme světlou jíšku: v hrnci rozpustíme zbývající máslo, přidáme přesátou mouku, energicky rozmícháme a na nízkém ohni za stálého míchání povaříme 1-2 minuty... 

10.
500 ml vývaru

Přilijeme horký vývar, metličkou dobře rozmícháme a za stálehé míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí...

11.

Poté jíšku přidáme ke kuřeti s žampiony...

12.
250 ml smetany
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžičky hořčice
1 snítka čerstvého tymiánu

Přidáme také hořčici, smetanu a krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Nakonec přidáme lístky tymiánu, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. 

Naše kuře v krémové omáčce podáváme ihned, ještě teplé. Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat rýži basmati anebo pečivo.