600 gr | Kuřecí prsa |
---|---|
400 gr | Žampióny |
500 ml | Kuřecí vývar |
100 ml | Bílé víno suché |
250 ml | Smetana na vaření 12% |
60 gr | Máslo |
25 gr | Hladká mouka |
2 lžíce | Olivový olej extra panenský |
1 ks | Cibule |
1 ks | Stroužek česneku |
2 lžičky | Hořčice |
1 snítka | Tymián |
p.p. | Sůl |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 30 min | 0 min |
Cena
Přípravu našeho kuřete v krémové omáčce začneme připravením kuřecího vývaru. Návod naleznete zde. Užíváme-li hotový vývar, držíme se pokynů výrobce. Vývar udržujeme stále horký...
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme...
Očistíme žampióny: hlavičku jemně přetřeme mokrou utěrkou a nožičku oškrábeme nožíkem. Dřevnatý konec odřežeme. Menší žampiony překrojíme na půl, větší na čtvrtky...
Kuřecí prsa rozkrojíme napůl, zbavíme kůže, kostí a povrchových blan...
Poté je nakrájíme na menší kousky...
Ve vhodném hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej s půlkou másla, přidáme cibuli a česnek a necháme zesklovatět na mírném ohni po dobu 5 až 10 minut. Přidáme kostky kuřete, zvedneme oheň a za častého míchání orestujeme po všech stranách dozlatova. Solíme až po uvaření...
Přidáme žampióny a za občasného míchání orestujeme dalších pár minut...
Přilijeme víno a na mírném ohni pokračujeme ve vaření...
Mezitím připravíme světlou jíšku: v hrnci rozpustíme zbývající máslo, přidáme přesátou mouku, energicky rozmícháme a na nízkém ohni za stálého míchání povaříme 1-2 minuty...
Přilijeme horký vývar, metličkou dobře rozmícháme a za stálehé míchání vaříme na mírném ohni do zhoustnutí...
Poté jíšku přidáme ke kuřeti s žampiony...
Přidáme také hořčici, smetanu a krátce povaříme, aby omáčka zhoustla. Nakonec přidáme lístky tymiánu, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Naše kuře v krémové omáčce podáváme ihned, ještě teplé. Jako vhodnou přílohu můžeme servírovat rýži basmati anebo pečivo.