Dýňový krém

Ingredience pro 4 osoby

800 grDýně Hokkaido (dužnina)
400 grBrambory (varný typ C)
1200 mlZeleninový vývar
50 grMáslo
1 ksCibule
1 ksStroužek česneku
4 lístkyŠalvěj
4 lístkyČerstvá bazalka
1 lžíceOlivový olej extra panenský
špetkaMletá skořice
špetkaČerstvě mletý pepř
p.p.Sůl

Obtížnost

Příprava: Vaření: Odpočinek:
10 min 40 min 0 min

Cena


1.
1200 ml zeleninového vývaru

Pro náš dýňový krém si nejprve připravíme zeleninový vývar, návod na jeho přípravu naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru postupujeme podle návodu výrobce. Vývar udržujeme stále horký...

2.
800 gr dužniny

Mezitím si očistíme dýni: lžící vydlabeme semena a vlákna, odkrojíme slupku a nakrájíme na malé kostky...

3.
400 gr moučných brambor

Brambory oloupeme, umyjeme a také nakrájíme na malé kostky...

4.
4 lístky bazalky
4 lístky šalvěje

Lístky bazalky a šalvěje důkladně omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a svážeme dohromady provázkem...

5.
50 gr másla
1 stroužek česneku
1 cibule

V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme rozmačkaný česnek, jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni necháme 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by nám neměla zhnědnout...

6.
1200 ml zeleninového vývaru

Přidáme dýni a brambory a vše 1 minutu společně restujeme. Poté podlijeme zeleninovým vývarem...

7.

Přidáme svazek bylinek a dusíme bez pokličky na mírném ohni asi 30 minut. Během dušení promícháváme a pokud se nám zelenina příliš vysuší, přidáme naběračku vývaru...

8.

Po uplynuté době pánev odstavíme z ohně, vyjmeme bazalku se šalvějí a pokrm rozmixujeme v mixéru. Můžeme použít i ponorný mixér...

9.
špetka mleté skořice

Rozmixovaný krém přelijeme zpět do pánve. Přidáme špetku skořice a krátce prohřejeme, aby se chutě dobře spojily...

10.
1 lžíce oleje
sůl
čerstvě mletý pepř

Dochutíme olivovým olejem a solí podle chuti. Servírujeme náš dýňový krém ihned, ještě horký, anebo v letních dnech vlažný. Krém můžeme doplnit krutony z pečiva opečenými na másle na pánvi anebo v troubě pod grilem.