800 gr | Dýně Hokkaido (dužnina) |
---|---|
400 gr | Brambory (varný typ C) |
1200 ml | Zeleninový vývar |
50 gr | Máslo |
1 ks | Cibule |
1 ks | Stroužek česneku |
4 lístky | Šalvěj |
4 lístky | Čerstvá bazalka |
1 lžíce | Olivový olej extra panenský |
špetka | Mletá skořice |
špetka | Čerstvě mletý pepř |
p.p. | Sůl |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
10 min | 40 min | 0 min |
Cena
Pro náš dýňový krém si nejprve připravíme zeleninový vývar, návod na jeho přípravu naleznete zde. Při přípravě hotového vývaru postupujeme podle návodu výrobce. Vývar udržujeme stále horký...
Mezitím si očistíme dýni: lžící vydlabeme semena a vlákna, odkrojíme slupku a nakrájíme na malé kostky...
Brambory oloupeme, umyjeme a také nakrájíme na malé kostky...
Lístky bazalky a šalvěje důkladně omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a svážeme dohromady provázkem...
V hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme máslo s olejem, přidáme rozmačkaný česnek, jemně nakrájenou cibuli a na mírném ohni necháme 5–10 minut zesklovatět. Cibulka by nám neměla zhnědnout...
Přidáme dýni a brambory a vše 1 minutu společně restujeme. Poté podlijeme zeleninovým vývarem...
Přidáme svazek bylinek a dusíme bez pokličky na mírném ohni asi 30 minut. Během dušení promícháváme a pokud se nám zelenina příliš vysuší, přidáme naběračku vývaru...
Po uplynuté době pánev odstavíme z ohně, vyjmeme bazalku se šalvějí a pokrm rozmixujeme v mixéru. Můžeme použít i ponorný mixér...
Rozmixovaný krém přelijeme zpět do pánve. Přidáme špetku skořice a krátce prohřejeme, aby se chutě dobře spojily...
Dochutíme olivovým olejem a solí podle chuti. Servírujeme náš dýňový krém ihned, ještě horký, anebo v letních dnech vlažný. Krém můžeme doplnit krutony z pečiva opečenými na másle na pánvi anebo v troubě pod grilem.