| 320 gr | Těstoviny |
|---|---|
| 600 gr | Lilek |
| 600 gr | Loupaná rajčata (Pomodori pelati) |
| 60 gr | Sýr Parmigiano Reggiano (Grana Padano) |
| 4 lžíce | Olivový olej extra panenský |
| 1 ks | Stroužek česneku |
| 4 lístky | Čerstvá bazalka |
| p.p. | Sůl |
| p.p. | Hrubá sůl (dobrovolná) |
Obtížnost
| Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
|---|---|---|
| 15 min | 30 min | 0 min |
Cena
1.
Lilky zbavíme slupky a odřízneme konce...
2.
Oloupané lilky nakrájíme na podélné plátky asi 0,5 cm silné...
3.
Dobrovolný krok: Lilky vložíme do síta a plátek za plátkem posypeme hrubou solí...
4.
Dobrovolný krok: Přikryjeme talířem a zatěžkáme. Necháme lilky odležet alespoň 1 hodinu, aby uvolnily tekutinu. Poté plátky důkladně opláchneme od soli a osušíme kuchyňským papírem...
5.
Grilovací pánev dobře rozehřejeme a lilek ogrilujeme z obou stran (nejlepší je elektrický sendvičovač, který opeče lilek hned z obou stran a ušetří nám tím čas)...
6.
Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku: česnek oloupeme a prolisujeme. Ve vhodném hrnci anebo v hluboké teflonové pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme česnek a na mírném ohni ho minutu restujeme...
7.
Přidáme rajčata a vaříme na mírném ohni, dokud se rajčata nerozvaří a omáčka nezhoustne. Omáčka by neměla být ani příliš tekutá ani příliš suchá...
8.
Hotovou omáčku odstavíme z ohně a přidáme bazalku naškubanou prsty...
9.
Nyní si připravíme těstoviny: ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vsypeme těstoviny, zamícháme a uvaříme al dente. Postupujeme podle návodu výrobce...
10.
Lilky nakrájíme na nudličky (pár plátků necháme stranou na ozdobení) a přidáme k rajčatové omáčce. Pár minut povaříme, aby se chutě dobře propojily. Dosolíme podle chuti...
11.
Uvařené těstoviny scedíme, přidáme k omáčce a promícháme...
12.
Posypeme strouhaným sýrem, ozdobíme plátkem grilovaného lilku a ihned podáváme.