250 gr | Hladká mouka typu 00 |
---|---|
125 gr | Mandle neloupané |
95 gr | Vejce M |
25 gr | Máslo |
175 gr | Moučkový cukr |
1 ks | Vanilkový cukr |
2 gr | Kypřicí prášek do pečiva |
špetka | Sůl |
Na pomazání | |
1 ks | Vejce S |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
25 min | 35 min | 60 min |
Cena
Mandle rozprostřeme na plech a dáme na 5 minut pražit do dobře předehřáté trouby na 190°C. Poté je necháme vychladnout...
Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Do větší mísy dáme vajíčka, cukr a vanilkový cukr...
Šleháme na největší rychlost alespoň 10 minut, dokud těsto několikrát nezvětší svůj objem a nezíská světlou a pěnovou konzistenci...
Přidáme vlažné máslo a promícháme...
Mouku přesejeme společně s kypřicím práškem a špetkou soli, přidáme k těstu a dobře vše smísíme...
Přidáme také opražené mandle a zapracujeme je do těsta...
Těsto přemístíme na pomoučněný vál a rozkrojíme na půl...
Vytvoříme 2 válečky o délce cca 30 cm...
Položíme je na plech vyložený pečicím papírem...
Potřeme rozkvedlaným vejcem a pečeme 20 minut v dobře předehřáté troubě na 180 °C. Vyděláme je z trouby a necháme 2 minuty odpočinout...
Ještě teplé válečky svisle nakrájíme na plátky o šířce 1–1,5 cm...
Nakrájené sušenky opět položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme 15–20 minut sušit v troubě na 170 °C, dokud nezískají lehce nazlátlý vzhled. Necháme vychladnout a servírujeme ke kávě, čaji anebo k sladkému vínu.