500 gr | Hladká mouka typu 00 |
---|---|
280 ml | Voda |
50 gr | Olivový olej extra panenský |
15 gr | Droždí |
10 gr | Cukr krupice |
20 gr | Pšeničná krupice jemná |
10 gr | Sůl |
10 gr | Mák (dobrovolné) |
10 gr | Sezamové semínka (dobrovolné) |
Obtížnost
Příprava: | Vaření: | Odpočinek: |
---|---|---|
30 min | 20 min | 2 hod |
Cena
Nejprve si připravíme droždí: Z celkového množství vlažné vody nalijeme trošku do misky, kam přidáme cukr a nadrobené droždí. Dobře promícháme, aby se droždí rozpustilo...
Do zbylé vody dáme sůl a olej a mícháme, dokud se sůl nerozpustí...
Do kuchyňského robota vybaveného hnětacím hákem vsypeme mouku, přidáme droždí a zapneme. Pokud robota nemáme, těsto zpracujeme ručně...
Po kapkách přiléváme vodu s olejem. Necháme hníst dokud nezískáme hladké, nelepící se a elastické těsto. V případě, že je těsto příliš suché, přidáme ještě 2 lžíce vlažné vody; pokud je příliš řídké, poprášíme moukou...
Vyjmeme těsto z robota, vytvarujeme bochánek a položíme na vál dobře vysypaný krupicí. Dáme bochánku podlouhlejší tvar...
Štětečkem důkladně bochánek potřeme olejem...
Posypeme krupicí...
Přikryjeme jej utěrkou a necháme 1–2 hodiny kynout, dokud neznásobí svůj tvar...
Jakmile je těsto vykynuté, velkým nožem ukrojíme menší plátek těsta...
Rukama pak těsto natahujeme, dokud nezískáme tyčinku. Nevadí, že mají nepravidelný tvar, to je právě jejich charakteristika...
Tyčinky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Eventuální odřezky není možné znovu zpracovat, proto je dáme péct takové, jaké jsou...
Dobrovolný krok: K obohacení můžeme tyčinky přetřít olivovým olejem...
Dobrovolný krok: Posypeme mákem anebo sezamovými semínky...
Pečeme v dobře předehřáté troubě 15–20 minut na 200 °C. Hotové tyčinky necháme zchladnout. Grissini uchováváme v papírovém sáčku na pečivo anebo zmrazíme.