Úvod > Blog > Fíky: 9 důvodů proč jich jíst více
Fíky: 9 důvodů proč jich jíst více
Fík je velmi oblíbené letní ovoce dozrávající na konci léta a v září. Existují i odrůdy, které se sklízejí v květnu, ale jsou menší a méně sladké než plody sklízené v červenci, srpnu a září.
Tyto slaďoučké plody, bohaté na výživné látky, bývají konzumovány jak zasyrova v sezóně, tak sušené po celý rok. Sušené plody jsou na jedné straně více kalorické, ale na druhé jsou samou koncentrací nutričních látek.
Existuje více než 150 odrůd rozdílného tvaru a barvy: bílé, fialové, hnědé, zelené a černé. Mezi ty nejprodávanější odrůdy patří fíky zelené, šťavnaté a s tenkou slupkou, a fíky fialové, velmi jemné a sladké chuti.
Kdy a jak je nakupovat
Velkou nevýhodou fíků je, že snadno podléhají zkáze, a proto se kupují jeden, maximálně dva dny před jejich spotřebou. Při nákupu vybíráme plody baculaté, měkké, ale kompaktní, intenzivní barvy a bez pohmožděnin. Známkou jejich čerstvosti je jemně nasládlá vůně, zatímco kyselý nádech znamená starý plod.
Uskladnění
Zralé fíky uchováváme v lednici maximálně dva dny, nedozrálé plody můžeme nechat při pokojové teplotě. Fíky myjeme až těsně před použitím. Pro svou krátkou konzervační dobu je ideální uskladnění v podobě marmelády.
Využití v kuchyni
Fík je výborný přírodní, ať už čerstvý anebo sušený. Přidává se do ovocných salátů, do dortů, ale často doprovází také předkrmy – výborný je se syrovou šunkou, špekem, salámem a se sýry. Konzumuje se jak se slupkou, tak i bez ní.
Nutriční hodnoty. Dieta – pro a proti
Fíky jsou bohaté na přírodní cukry, minerální látky a vlákninu. Ve všeobecném povědomí jsou fíky, jako ostatní ovoce s vysokým obsahem cukru, považovány za nepřítele diety, proto je dobré tento plod lépe poznat z nutriční stránky. V prvé řadě je třeba plod čerstvý odlišit od fíků sušených, které obsahují 256 kcal, z toho 58 gramů cukru na 100 gramů ovoce. Takže pokud si hlídáme linii, je vždy lepší konzumace čerstvých fíků, které obsahují jen 47 kcal a 11,2 gramu cukru. Vysoký obsah cukru můžeme vyvážit potravinami s velkým obsahem bílkovin, jako například přírodní jogurt, ricotta anebo prosciutto crudo.
9 dobrých důvodů proč jíst fíky
1) Bohaté na vlákninu
Fíky jsou bohaté na vlákninu, a proto jsou často doporučovány těm, kdo trpí zácpou a línými střevy. Jsou považovány za přírodní projímadlo, podobně jako švestky a kiwi, a jsou velmi účinné zvláště na prázdný žaludek.
2) Zdroj energie
Bohaté na cukry, vitamíny a minerální látky: fíky můžeme považovat za dobrý zdroj energie, lahodný a 100% přírodní. Můžeme z něj tuto energii těžit pokaždé, když máme potřebu trochu sprintu navíc, namísto toho, abychom šáhli po sladkém a po kávě.
3) Výborné na kosti
Fíky jsou bohaté na vápník a jiné minerální látky, a proto jejich pravidelná spotřeba, společně se zdravou stravou, zajistí pevné zdraví kostem a zubům.
4) Bohaté na antioxidanty
Bohaté na polyfenoly, přírodní antioxidanty: fíky udržují naše buňky mladé a předcházejí mnoha nádorovým onemocněním, mezi kterými rakovině prsu, kolonu a prostaty. Samozřejmě vždy ve spojení s vyváženou stravou a s celkově zdravým životním stylem.
5) Prevence proti vysokému tlaku
Strava příliš bohatá na sodík může způsobit problémy s vysokým tlakem, naopak potraviny, které obsahující draslík, vápník a hořčík a jsou chudé na sůl, napomáhají držet vysoký tlak pod kontrolou.
6) Výborné na pleť
Fíky jsou protizánětlivé, to je důvod proč, nám pleťová maska z fíků může pomoct vyřešit problémy s akné. Díky svým projímacím účinkům nám pak pomůže zbavit se nahromaděných toxinů v těle a napomoci tak pročistit pleť.
7) Pomáhají imunitnímu systému
Vzhledem k tomu, že fíky jsou plné vitamínů, minerálních látek a antioxidantů, napomáhají našemu imunitnímu systému vykonávat svou funkci a tím lépe chránit náš organismus proti škodlivým vnějším vlivům.
8) Napomáhají trávení
Fíky obsahují probiotika, látky, kterými se živí zdraví prospěšné bakterie obývající naše střeva, a když je střední flóra v rovnováze, má z toho užitek nejen naše zažívání, ale celé naše tělo.
9) Skvělé v těhotenství
Čerstvé a sušené fíky představují skvělou svačinku během devíti měsíců těhotenství, kdy narůstá potřeba vitaminů a minerálních látek. Především přítomnost vápníku v těchto plodech napomáhá dosáhnout doporučené denní dávky nezbytné pro správný vývoj kostí nenarozeného dítěte.