Úvod > Blog
Blog
Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu
Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek
Jak rozeznat kvalitní italské potraviny – ochranné známky kvality DOP, IGP, STG
Itálie, podobně jako mnoho dalších zemí, se chlubí řadou ochranných známek, které znamenají důležitou směrnici a garanci pro nás spotřebitele. Zemědělská surovina, anebo potravinářský výrobek, který si...
Celý článek
Jak nakupovat těstoviny
Post, který už mám dlouho na mysli je o tom, jak nakupovat těstoviny (sušené, bezvaječné). Jak poznat, zda jsou kvalitní, bez ohledu na zemi původu či značku. Jeden pohled na balení Vám k tomu postačí, tak čtěte až do konce.&n...
Celý článek
Zázrak jménem QUINOA
Quinoa (Chenopodium quinoa, merlík čilský) se v posledních letech těší neuvěřitelnému úspěchu a není vůbec divu: má vyvážené množství cukrů a bílkovin, kvalitní a zdravé tuky, vlákninu, vitaminy a minerální látky a na...
Celý článek
Umíte správně uplatnit italské rajčatové konzervy?
Zpracované rajče (rajčatové konzervy) je základní ingrediencí italské kuchyně. Existuje několik typů rajčatových zavařenin, každá mající svůj osobitý charakter a uplatnění v kuchyni. Málokdo je však umí použí...
Celý článek
Jak získat to nejlepší z vařené zeleniny: vaření ve vodě a na páře
Vaření ve vodě Skoro všechna zelenina se může vařit, ale je důležité si všímat rozdílů, které podstupují plody rozdílné barvy a konzistence při této tepelné úpravě. Za všeobecné pravidlo platí, že tvrdé, tuhé a škro...
Celý článek
Smetanovo-čokoládový Valentýnský dort
Video receptPůvodní recept v italštině z blogu "Fatto in casa da benedetta" Recept z videa: Korpus:4 vejce 150 g krupicového cukru 120 g hladké mouky 30 g hořkého kakaa ½ sáčku kypřicího prášku d...
Celý článek
Jak dlouho péct ryby
Existují jednoduché metody, jak vypočítat délku pečení rozdílně velkých ryb a předejít tak riziku servírování sashimi, anebo naopak tuhé a suché ryby. Tyto dvě metody se používají na jakoukoliv přípravu, ať už rybu pečeme ...
Celý článek
Jak stránky fungují
Srdečně Vás vítám na stránkách Italská kuchyně pro Čechy a Slováky. Dovolte mi, abych Vám stránky a jejich fungování stručně představila. Tyto stránky jsou plodem mé vášně pro italskou kuchyni a Itálii, kde se svou rodino...
Celý článek
Meringa, sněhová hmota a její tajemství
Meringa (angl. a fr. meringue) je sněhová hmota složená z bílků a cukru. Podle způsobu přípravy se dělí na tři velké kategorie:1) Francouzská meringa – hmota šlehaná za studena s cukrem. Vyžaduje následn...
Celý článek
Bignè, pasta choux, odpalované těsto a jejich odstíny
Recept V Itálii neexistuje cukrárna, jejíž vitrína by se nechlubila těmito lahodnými, malými a zakulacenými cukrovinkami. Právě z francouzského „beignet“, malé preparace zakulaceného tvaru, se odvozuje jméno bignè (výsl...
Celý článek
Majonéza - vše co potřebujeme vědět
Majonéza (it. maionese, fr. mayonnaise) je krémová studená omáčka většinou bílé anebo světle žluté barvy. Jedná se o stabilní emulzi oleje s vejcem aromatizovanou octem, citronovou šťávou a hořčicí. S př...
Celý článek
Fíky: 9 důvodů proč jich jíst více
Fík je velmi oblíbené letní ovoce dozrávající na konci léta a v září. Existují i odrůdy, které se sklízejí v květnu, ale jsou menší a méně sladké než plody sklízené v červenci, srpnu a září. ...
Celý článek
Bešamelová omáčka a jíška: druhy, vaření, hrudky, správná konzistence
Nejen bešamel, ale bílé omáčky jako takové, jednoduché na přípravu a neuvěřitelně všestranné, jsou již mnoho let základním kamenem evropské klasické kuchyně. Bešamel (recept) a základní bílá omáčka (velouté)...
Celý článek
Umění připravit dobrý vývar
Vývar, nezbytný k přípravě některých typů čerstvých těstovin, rizota a spousty dalších italských receptů, patří mezi základní umění každého kuchaře. Příprava vývaru je velice jednoduchá, ale zároveň velmi&...
Celý článek
Jak se správně vaří těstoviny
Vaření těstovin „al dente” (pevné na skus) neznamená jen to, že Italové nemají rádi rozvařené těstoviny, ale má to i svůj vědecký význam. Těstoviny „al dente” jsou totiž lépe stravitelné a déle zasytí než tě...
Celý článek
Mořský vlk nebo-li mořský okoun
Mořský vlk nebo-li mořský okoun, italský název branzino nebo také spigola , je dravá ryba z čeledi okounovitých, obývající pobřežní vody a korálové útesy v oblasti Středozemního a Černého moře, a východní Atl...
Celý článek
Jak správně uvařit italské risotto
Uvařit dobré risotto je jednoduché, ale udělat ho perfektně je uměním. Zde je pár chyb, kterých je třeba se vyvarovat, abychom uvařili nezapomenutelné risotto.1) Ne každá rýže je vhodná pro přípravu italského risotta. Rýže Arbor...
Celý článek
Domácí zmrzlina – užitečné rady
Zmrzlinu je možné připravit dvěma způsoby: ve zmrzlinovači, anebo bez. Rozdíl spočívá v časové náročnosti. Bez zmrzlinovače je třeba dát směs do mrazničky a v pravidelných intervalech je třeba ji vytáhnout a promíchat...
Celý článek
Ryby: nutriční hodnoty a prospěšnost pro zdraví
Ryby mají významné nutriční hodnotya přináší našemu organismu mnoho blahodárných účinků. Jsou bohaté na bílkoviny a nenasycené tuky s vysokou koncentrací kyselin Omega 3, velmi důležitých pro blahobyt našeho těla. Ry...
Celý článek
Zařaďte kroupy do pravidelného jídelníčku
Ječné kroupy patří mezi zdraví velmi prospěšné obilniny a nízké procento kontraindikací dělá z této potraviny toho pravého kandidáta pro zařazení do pravidelného jídelníčku. 100 gramů loupaných krup obsahuje 360 kalorií ...
Celý článek
Králík
Králík je pro člověka zdrojem bílého a libového masa, které je vhodné pro jakýkoliv dietní režim a je považováno za hypoalergenní potravu, což znamená, že statisticky nejsou bílkoviny králičího masa skoro nikdy zdrojem...
Celý článek
8 blahodárných vlastností jahod
Všichni víme, že jahody jsou velmi lahodným ovocem, avšak ne všichni víme, jak významné výživné látky jahody našemu organismu dodávají. V tomto článku odhalíme 8 důvodů, proč zařadit jahody do naší pravidelné stravy.1)&...
Celý článek
Krůta: Spojenec naší linie
Co mají společného všechna zvířecí masa? Jsou tvořena z velké části z bílkovin, cihel, ze kterých je stavěno naše tělo. Bílkoviny jsou pak složeny z aminokyselin. Devět z těchto celkem 22 kyselin (nazývaných ...
Celý článek
Zelené fazolky – mocný antioxidant
Zelené fazolky často doprovázejí vegetariánské pokrmy a jsou milovány jak dospělými, tak dětmi. Navzdory tomu, že patří mezi luštěniny, se svými vlastnostmi podobají spíše zelenině: na rozdíl od hrášku, fazolí, cizrny, atd., s...
Celý článek
10 důvodů proč jíst rajčata
Rajské jablko, rajče. Mluví se o něm jako o vládci světových zahrádek: díky jeho lahodnosti a blahodárným účinkům byl vzestup rajčete po žebříčku nejlepší zeleniny tak rapidní, že stačilo jen pár let, aby dobylo pódium. Dnes...
Celý článek
Lilek (Solanum melogena)
Lilek neboli baklažán je v Itálii hojně pěstovaná zelenina původem z Asie. Existuje mnoho odrůd, ačkoli ty kulatého a oválného tvaru jsou nejvíce ceněné. Lilek má jen 18 kcal na 100 gramů, a proto je vhodný pro konzum...
Celý článek
Dýně Hokkaido
Dýně Hokkaido dostala své jméno po ostrově na severu Japonska, kde se odedávna pěstuje, i když jejím pravým domovem je Nová Anglie. Tato malá dýně kulovitého tvaru dosahuje váhy max. 2 kg, proto je velmi praktická pro zpracování a ...
Celý článek
Brambory
Brambor, brambory (Solanum tuberosum) je víceletá hlíznatá rostlina patřící do čeledi lilkovitých, pěstuje se však jako jednoletá plodina. Brambory původně pocházejí z oblastí jihoamerických And, kde se začaly pěsto...
Celý článek
Kuřecí maso pro a proti
Kuřecí maso je považováno za jedno z nejzdravějších a nejméně tučných mas. I když má ve skutečnosti průměrný obsah tuků středně nízký, jeho obsah v kuřecím mase je proměnlivý, tak jako u jiných mas. Záleží toti...
Celý článek
Špenát obsahuje mnoho železa: Ano, ale…
Špenát (Spinacia oleracea) je jednoletá rostlina, jejíž původ není zcela jistý. Pravděpodobně pochází z Persie a do Evropy se dostala díky Arabům nebo křižáckým výpravám už v 11. století. Špenát lze ko...
Celý článek
Vepřové maso je i zdravé
Vepřové maso je často považováno za nezdravé a příliš tučné. To však není až tak úplná pravda: vepřové maso obsahuje i libové a netučné řezy vhodné ke konzumaci i při nízkokalorických dietách. Z pohledu nutri...
Celý článek
Proč jíst hovězí maso
Hovězí maso obsahuje velmi kvalitní bílkoviny: v libovém mase je jich obsaženo průměrně 21 procent a rostlinné produkty je nemohou plně nahradit. Bílkoviny jsou našemu tělu nezbytné k růstu a obnově buněk a tkání a k tvorbě ...
Celý článek