Cookies používáme ke zlepšení fungování našeho webu. Pokračováním prohlížení souhlasíte s jejich používáním.

Úvod > Blog > Jak dlouho péct ryby

Jak dlouho péct ryby

Existují jednoduché metody, jak vypočítat délku pečení rozdílně velkých ryb a předejít tak riziku servírování sashimi, anebo naopak tuhé a suché ryby. Tyto dvě metody se používají na jakoukoliv přípravu, ať už rybu pečeme „al cartoccio”, v soli anebo na pekáči.

Doba pečení se odvíjí buď od velikosti, anebo od váhy ryby a nezáleží na tom, zda pečeme jednu rybu anebo 4 kusy, doba zůstává stejná, avšak za předpokladu, že pečeme ryby přibližně stejné velikosti. Základem těchto výpočtů je teplota 200 °C a předem dobře vyhřátá trouba.

1) Velikost v cm – jedná se o velmi přesnou metodu a počítá se 10 minut na každých 2,5 cm tloušťky ryby. Rybu jednoduše položíme na bok a změříme v nejširším bodě.

Tato matematická formule nám usnadní práci:

10 x tloušťka ryby v cm / 2,5 

Například ryba o tloušťce 4 cm se peče 16 minut (10 x 4 / 2,5 = 16 minut).

2) Váha v gramech – jednoduchá, ale o něco méně přesná metoda. Poté, co jsme rybu vykuchali a očistili, ji zvážíme. 


Váha v gramech

Doba pečení v minutách 

 100

17

 200

19

 300

21

 400

23

 500

25

 600

27

 700

29

 800

31

 900

33

 1000

35

 U ryb převyšujících kilo hmotnosti můžeme použít tuto přibližnou formuli:

 0,02 x hmotnost ryby v gramech + 15 minut

 Například ryba o váze 1500 gr se peče 45 minut (0,02 x 1500 + 15 = 45 minut).

 Ryby vážící více jak 2 kila se většinou před pečením porcují. 



Můj blog

Michaela Meregalli

Jak vybrat dortovou formu a přepočítat množství ingrediencí v receptu

Často nás nadchne nějaký recept, ale uvědomíme si, že nemáme formu stejné velikosti. Anebo chceme náš oblíbený recept připravit pro více lidí, třeba na plechu, ale nejsme si jisti, zda bude uvedené množství těsta na plech dostač...
Celý článek