Úvod > Blog > Jak dlouho péct ryby
Jak dlouho péct ryby
Existují jednoduché metody, jak vypočítat délku pečení rozdílně velkých ryb a předejít tak riziku servírování sashimi, anebo naopak tuhé a suché ryby. Tyto dvě metody se používají na jakoukoliv přípravu, ať už rybu pečeme „al cartoccio”, v soli anebo na pekáči.
Doba pečení se odvíjí buď od velikosti, anebo od váhy ryby a nezáleží na tom, zda pečeme jednu rybu anebo 4 kusy, doba zůstává stejná, avšak za předpokladu, že pečeme ryby přibližně stejné velikosti. Základem těchto výpočtů je teplota 200 °C a předem dobře vyhřátá trouba.
1) Velikost v cm – jedná se o velmi přesnou metodu a počítá se 10 minut na každých 2,5 cm tloušťky ryby. Rybu jednoduše položíme na bok a změříme v nejširším bodě.
Tato matematická formule nám usnadní práci:
10 x tloušťka ryby v cm / 2,5
Například ryba o tloušťce 4 cm se peče 16 minut (10 x 4 / 2,5 = 16 minut).
2) Váha v gramech – jednoduchá, ale o něco méně přesná metoda. Poté, co jsme rybu vykuchali a očistili, ji zvážíme.
Váha v gramech | Doba pečení v minutách |
100 | 17 |
200 | 19 |
300 | 21 |
400 | 23 |
500 | 25 |
600 | 27 |
700 | 29 |
800 | 31 |
900 | 33 |
1000 | 35 |
U ryb převyšujících kilo hmotnosti můžeme použít tuto přibližnou formuli:
0,02 x hmotnost ryby v gramech + 15 minut
Například ryba o váze 1500 gr se peče 45 minut (0,02 x 1500 + 15 = 45 minut).
Ryby vážící více jak 2 kila se většinou před pečením porcují.